Slovenija
63 ogledov

Kdo skuha najboljše testenine na svetu?

Barilla akademija Barilla
Vrhunski slovenski kuhar in nov svetovni prvak - Jure Tomič!

Če je lani na Svetovnem prvenstvu v pripravi testenin na Akademiji Barilla naš Matjaž Cotič le za las zgrešili naziv prvaka, ga je letos osvojil Jure Tomič. S svojo kuhalnico je navdušil strogo žirijo, premagal kar 16 tekmovalcev iz celega sveta in osvojil laskavi naslov najboljšega med najboljšimi. In s tem dokazal, da smo Slovenci nedvomno v najboljši kulinarični formi.

BRAVO Jure.

Njegova naloga še zdaleč ni bila lahka. Tekmoval je z vrhunskimi kuharji iz celega sveta, hkrati pa je moral žirijo, katero so sestavljali ugledni italijanski kuharji in kulinarični kritiki, prepričati z receptom, ki se naslanja na italijansko tradicijo in strast, a je hkrati začinjen z lokalnim okusom, inovativnostjo in modernostjo. A Juretu je uspelo. Njegov recept POLNOZRNATE testenine Fusilli integrali Barilla s kozjim sirom in bučkami  je očitno imel vse sestavine, potrebne za zmago. Juretu je nagrado izročil podpredsednik skupine Barilla, Paolo Barilla.

Jure Tomič, poznan kuhar in sommelier, čigar ime sedaj pozna cel svet, se je rodil leta 1981 v Brežicah. Po zaključenem študijskem programu živilstva in prehrane se je popolnoma posvetil gastronomiji. Izkušnje je nabiral v številnim majhnih restavracijah, nato pa odprl  družinsko restavracijo Ošterija Debeluh v Brežicah. Pred prvenstvo je dejal: “Že kot otrok sem čutil strast do kuhanja; kuhanje me navdušuje: novi izdelki, novi stili, nove tehnike in seveda, dizajn in inovacija.

Barilla akademija | Avtor: Barilla Barilla


Svetovno prvenstvo v pripravi testenin je dvodnevno tekmovanje, ki se je pod pokroviteljstvom italijanskega proizvajalca testenin Barilla ta vikend, od 9. do 11. junija 2016, že petič zapored odvijalo v Parmi. Natančneje, na Akademiji Barilla - centru za promocijo odličnosti italijanske kuhinje. Glavna cilj svetovnega prvenstva sta poklon testeninam - najljubši italijanski jedi na svetu - ter kulturni dialog med različnimi državami in njihovo kulinarično tradicijo. Testenine so namreč tako ikona italijanske kuhinje kot nepogrešljiv del prehrane mnogih kultur po svetu, v podjetju Barilla pa so zelo ponosni tudi na dejstvo, da so njihove testenine, zahvaljujoč skrbni izbiri in kontroli sestavin, izjemno kakovostne in tako pomemben del uravnotežene prehrane milijonov uporabnikov po svetu.

Novost na letošnjem tekmovanju je bilo tudi tekmovanje mladih kuharskih talentov; ti so morali svojo kuharsko čarovnijo vnesti v kultne Barilla špagete št. 5. Nad njihovimi kuhalnicami pa je budno ždel Matjaž Cotič (kot član komisije za mlade talente  lanskoletni drugouvrščeni tekmovalec.

Celoten program prvenstva pa je bil letos še posebej pester. Gosti so se lahko udeležili kulinaričnega festivala, ki je ravno tako potekal v Parmi, preizkusili so se lahko na delavnici fotografiranja hrane s priznanim fotografom Giovannijem Malgerinijem ali se srečali z Brunom Seratom, ki vsak dan nahrani 1400 revnih otrok, njegovemu zgledu pa sledi tudi podjetje Barilla. Eden in edini način poslovanja podjetja -Dobro zate, dobro za planet - je vodilna misel, ki konkretno pomeni, da so vsi standardi  podjetja na najvišjem nivoju: od izdelkov, ki so okusni, prehransko uravnoteženi in varni, do ostalih področij poslovanja, kot je nadzor nad oskrbovalno verigo. Vizija razvoja sloni na visoki stopnji poslovne etike in vsako odločitev je sprejeta s ciljem, da bodo odločitve podjetja dobre za vse - za ljudi in za okolje.