Slovenija
1410 ogledov

Kdo vse bo moral v karanteno, še vedno ostaja nejasno

Letališče Južeta Pučnika na Brniku Klemen Misic / Alamy / Profimedia
Danes naj bi se odgovorni dokončno dogovorili, kako bo s prehajanjem meja za državljane tretjih držav.

Hitre spremembe pravil na meji

Režim na mejah in na letališčih naj bi se za nekatere ljudi, ki niso zajeti med izjemami pri prehajanju meja, zadnje čase hitro spreminjal. Smernice naj bi priporočil NIJZ, s tem pa se je odredila obvezna 14-dnevna karantena za vse tiste, ki prihajajo v Slovenijo iz držav izven EU, četudi imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji.

"Še vedno smo v epidemiji, zato se lahko priporočila hitro spremenijo, tudi v enem dnevu," je na današnji tiskovni konferenci vlade dejal Milan Krek, direktor NIJZ, ki je dodal, da so "razmere lahko zapletene, zato se moramo odločati hitro"

Milan Krek | Avtor:
A zakaj so se ukrepi spreminjali kot po tekočem traku, ni natančno pojasnil. Prejšnji ponedeljek so namreč lahko ljudje iz tretjih držav, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, v državo vstopali brez karantene, že v četrtek pa so morali v obvezno 14-dnevno karanteno, nakar so odgovorni ukrep spet preklicali. Vseeno pa je že z naslednjim ponedeljkom ukrep ponovno stopil v veljavo. "Pogledali smo posamezne parametre, ocenili smo, da bi lahko pustili meje odprte do ponedeljka, da lahko pridejo ljudje domov. Imamo pa danes temeljit sestanek, da bomo določili nov režim, ko se bomo dokončno odločili, bomo to sporočili,"  je obrazložil Krek.

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod 14-dnevna karantena Slovenija Spet spremenili odlok o prehajanju meje

Spremenili so le interpretacijo uredbe

Uredbe sicer niso spreminjali, spremenila se je le njena interpretacija. A s tem se je recimo precej potnikov, ki so se v Slovenijo vračali iz Beograda, na letališču samo presedlo nazaj na letalo v Srbijo, saj bi sicer morali v obvezno 14-dnevno karanteno.

"Bili so razlogi, da je prišlo do spremembe interpretacije, ko se je čez noč skupina državljanov BiH, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče, znašlo pred vrati. Iz teh razlogov smo imeli sestanek z ministri, skupaj je bil dogovorjen način, kako se bodo te reči reševale v prihodnje. Tudi danes je sestanek, ko se bo sklenilo, kako delovati, če je nekdo covid-19 pozitiven. Vsi deležniki bodo vedeli, kako ravnati," je obljubil uradni govorec vlade Jelko Kacin. Pričakujejo namreč, da bodo bodoči covid-19 pozitivni tisti, ki se bodo v Slovenijo vračali od zunaj. "NIJZ je že sestavil seznam držav, ki imajo ustrezno epidemiološko sliko," je dodal Kacin in se poleg tega v imenu vlade opravičil vsem, ki so bili zaradi ukrepa kakorkoli prizadeti. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • lulibuc 18:06 01.junij 2020.

    Janša, če boš ti dobil naslednje volitve, si grem rezat jajca.

  • Pikolo 18:04 01.junij 2020.

    Kako smo še vedno v epidemiji, če ste jo pa preklicali??? Pa kaj se vam kisajo možgani ali kaj?! Potem se pa tepci čudite, če imate polne ulice "kolesarjev". Butale.

  • roscha 17:33 01.junij 2020.

    Je8e lud zbunjenog. Vse fino in fajn ko JE bila štala. So peljali OK, sedaj pa ni nikjer nobengega okuženega (v SLO) pa cela jajca. Pustite meje zaprte, a smo 2 meseca za brezveze sesul gospodarstvo? Test na covid ali ...prikaži veči pa adijo... Simpl .