Slovenija
102847 ogledov

Spet spremenili odlok o prehajanju meje

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Po prejemu številnih pozivov je ministrstvo za notranje zadeve odlok spremenilo.

Osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ter še nekaterim izjemam ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno. Po prejemu številnih pozivov je ministrstvo za notranje zadeve tako spremenilo v torek sprejeti odlok, ki je določal 14-dnevno karanteno ob prihodu iz tretjih držav.

Prejeli številne prošnje in pozive

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da so na podlagi številnih prošenj in pozivov skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvom za zdravje še enkrat proučili vprašanje tveganja ponovnega vnosa covida-19 iz tretjih držav.

mejni prehod Slovenija Spet nov režim na naših mejah

V nekaterih tretjih državah v soseščini oziroma regiji danes obstaja ugodna epidemiološka situacija, ne glede na nekatera pretekla tveganja. Zato so v petek sklenili, da ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav v karanteno ne bo treba ne slovenskim državljanom ne tujcem, ki imajo stalno ali začasno bivališče v Sloveniji.

Odlok predpisuje več izjem

Ta izjema velja tudi za osebe, ki v Slovenijo prihajajo na pogreb sorodnika ali na zdravstveni pregled oziroma poseg. Prav tako v karanteno ni treba osebam, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, ter osebam, ki prehajajo mejo, ker v naši državi obiskujejo vrtec ali šolo oz. zaradi znanstveno-raziskovalnega dela ter predložijo negativni izvid testa na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni.

mejni prehod Rateče | Avtor: Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče. Anže Petkovšek

V karanteno tudi ni treba osebam, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz Slovenije v tretjo državo, tistim, ki izvajajo tranzitni tovorni promet iz tretjih držav, in osebam, ki lahko z ustrezno listino dokažejo, da delajo v sektorju mednarodnega prevoza in jih je napotil delodajalec. Med izjeme spadajo tudi osebe z diplomatskim potnim listom in pripadniki civilne zaščite.

Slovencu po prihodu iz Srbije ne bo treba v karanteno

Kot je razvidno iz objavljenih odgovorov ministrstva na vprašanja državljanov, tako na primer slovenskemu državljanu tudi po večdnevnem poslovnem potovanju v Srbijo ne bo treba v karanteno. Tudi tujcem, ki bi poslovno pripotovali v Slovenijo iz držav Evropske unije ali držav schengenskega območja, ne bo treba v karanteno. V primeru, da bi želeli v Slovenijo pripotovati za več dni, pa bodo morali predložiti potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom ter navesti naslov prebivanja v Sloveniji.

Gostinski lokal v času koronavirusa Koronavirus Slovenija Vlada sprejela sklep glede nošenja mask

Nekoliko drugačna so pravila za državljane tretjih držav, ki bi nameravali poslovno pripotovati v Slovenijo. Takim osebam karantena ob vstopu v Slovenijo ne bo odrejena, če predložijo dokazilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bi v primeru odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode.

Od 24 potnikov jih je 12 moralo v karanteno

V petek je na brniškem letališču pristalo prvo letalo, ki je letelo na komercialni potniški liniji. Od 24 potnikov jih je na podlagi prej veljavnega odloka 12 moralo v 14-dnevno karanteno. Glede na pojasnila ministrstva za notranje zadeve odločba o karanteni, ki so prejele te osebe, ostaja. Morebitno spremembo pa lahko vsak posameznik predlaga izdajatelju odločbe, v tem primeru ministrstvu za zdravje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • Avatar Leon
    Leon 10:44 31.maj 2020.

    Poziv umetnikom, naj pri priči nehajo žaliti go. Romano Tomc.....berite Večer... hahahaha

  • Žurnalček 09:49 31.maj 2020.

    Zaprite mejo z Italijo , razen za Julijsko Furlanijo in še to 20km od meje , prepovejte javno prihod vsem tujcem , USA, E, S SR, RF in vsen tistim pri katerih še vedno prihaja vasj več kot 10 okužb ...prikaži večb na dan, upoštevajoč velikost države! Nova epidemija nam bo zopet vzela 2 miljardi € toliko pa ne zaslužimo od celoletnega turizma v najboljših letih !!!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 06:46 31.maj 2020.

    Kot sem že včeraj napisal nekje drugje in očitno upravičeno.. "Nujno je treba uvesti izredna poročila vsako uro, da izvemo kaj si je vlada spet premislila...kaj so na novo pokradli pa lahko poročate na četrt ure..."