Slovenija
28006 ogledov

Spet nov režim na naših mejah

mejni prehod
1/2
Ponovno se vsem potnikom iz tretjih držav, tudi državljanom Slovenije, odreja karantena.

"Glede na stališča NIJZ, da se, če ob prihodu v državo ni odrejena karantena, možnost vnosa okužbe bistveno poveča, se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo zaostriti režim," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Sprememba odloka še ni bila objavljena, niti iz njegove izjave ni bilo jasno, ali gre le za drugačno interpretacijo 11. člena, ki govori o osebah, ki v državo prihajajo iz tretjih držav. 

"Prišlo je do spremembe širše razlage odloka in se 11. člen odloka izvaja in razlaga v ožjem smislu. Tako je obvezna odreditev karantene vsem osebam, ki prihajajo v Republiko Slovenijo iz tretje države in ne sodijo pod izjeme v 12. členu ne glede na državljanstvo ali bivališč," je pojasnil Kacin. 

Novi ukrepi so že zaživeli v praksi. Danes je na brniškem letališču pristalo letalo s 24 potniki na krovu. "Od tega jih je 12 moralo v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili na izhodiščno letališče, kot da bi šli v karanteno," je povedal Kacin.

Najpogostejša vprašanja glede režima na meji na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve, ki so bila posodobljena danes, kažejo, da gre le za spremenjeno interpretacijo odloka ter da bo vsem, ki prihajajo iz tretjih držav, tudi državljanom Slovenije ali osebam s stalnim bivališčem v Sloveniji v primeri prihoda iz tretje države odrejena karantena. Objavljamo tri ključna vprašanja in odgovore: 

Ali lahko državljan Slovenije vstopi v državo brez omejitev in brez karantene?
Državljan Slovenije lahko vstopi v Slovenijo brez karantene, če prihaja iz EU ali države schengenskega območja. Če prihaja iz tretje države, bo zanj odrejena karantena, razen če zanj velja katera od izjem v 12. členu.

Odpravljam se na pot v Srbijo, tam bom ostal 11 dni. Sem državljan Republike Slovenije. Prosim za informacijo, ali mi bo ob vrnitvi v Slovenijo odrejena 14-dnevna karantena?
Vsakomur, ki se v Slovenijo vrača iz tretje države, se ne glede na državljanstvo in bivališče v skladu s prvim odstavkom 11. člena odredi 14-dnevna karantena, razen izjemam, ki so določene v 12. členu.

Ali bo državljanom tretjih držav (Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Severna Makedonija ...), ki prihajajo v Slovenijo in imajo začasno ali stalno prebivanje v Sloveniji, ob vstopu odrejena karantena?
Vsakomur, ki se v Slovenijo vrača iz tretje države, se ne glede na državljanstvo in bivališče v skladu s prvim odstavkom 11. člena odredi 14-dnevna karantena, razen izjemam, določene v 12. členu odloka. 

Izjeme iz 12. člena so: 

1. osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Republiko Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba;

2. osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali iz Republike Slovenije v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu in osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza in to izkazujejo s spričevalom za delavce v sektorju mednarodnega prevoza ali z drugo ustrezno listino, s katere je mogoče razbrati napotitev osebe s strani delodajalca;

3. osebe z diplomatskim potnim listom;

4. osebe iz tretjih držav, ki zagotavljajo storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko, zaradi neizvajanja teh storitev, zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode;

5. pripadnike služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Republiko Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog;

6. osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu;

7. osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje ali znanstveno raziskovanje in to izkazujejo z ustreznimi dokazili ter predložijo negativni izvid testa na SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni;

8. osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji.

Za turiste iz EU še naprej prost vstop?

Za stalne prebivalce EU kot kaže še naprej velja, da se jim karantena načeloma odredi, razen če so na seznamu varnih držav (trenutno le Hrvaška in Madžarska) ali če sodijo med izjeme, na primer če imajo pri nas rezervirano nočitev ali v lasti nepremičnino ali plovilo. Kacin namreč ni omenjal devetega in desetega člena odloka, ki govorita o pravilih za stalne prebivalce EU in izjemah. 

Ob tem velja opozoriti, da je epidemiološka slika v vseh balkanskih državah, tudi v najbolj prizadeti Srbiji, boljša kot v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Tako je bilo v Srbiji po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije 1293 primerov na milijon prebivalcev, v Avstriji 1837, v Italiji 3833 in v Nemčiji 2154. 

1. junija se sicer pri nas odpirajo hoteli nad 30 sob, fitnesi, bazeni in welnessi, zaprte pa ostajajo diskoteke ter nočni klubi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar Carnilitta
    Carnilitta 01:12 30.maj 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆︆︆r︆︆e︆︆d︆︆︆︆h︆︆o︆︆t︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Chloe 23:04 29.maj 2020.

    Katastrofa. Toliko delavcev iz Bosne, ki delajo v Sloveniji, samo delajo in hodijo vsak vikend domov da mu žena skuha, opere, ga objame, da ga starši objamejo, da otroci objamejo svojega očeta, ki ga niso videli, ki zamuja njihovo odraščanje ...prikaži več na sploh, ker dela v 3. državi ker drugače ne gre. Mislite da rade volje hodijo 300 km od doma za kruhom. Ne želite si tega. Primorani so. Svojih družin niso videli že mesece,, epidemijo prvi prekličete, karanteno pa uvajate vsake 2 dni. Kdo je tu nor?

  • Avatar ovca
    ovca 19:21 29.maj 2020.

    3 sprenembe v ebem dnevu. Pa naj si se ksteri moski drzne trdit,da se zenske v enem dnevu o idti zadevi 3 x premislimo 😱😱😱