Slovenija
5451 ogledov

Podrobnejše informacije o režimu na meji

mejni prehod Obrežje
1/5
Saša Despot
"Za državljane Slovenije, tudi tujce, ki imajo začasno ali stalno prebivanje, je prehajanje meje povsem sproščeno, če so seveda zdravi," je na novinarski konferenci pojasnila Melita Močnik, vodja sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik.

"Kar se tiče državljanov drugih držav EU, njihovo prestopanje je vezano na stanje epidemije v določenih državah in sklenjenih dogovorih za posamezne države. Na zeleni listi držav EU je zgolj Hrvaška. Vsi državljani in prebivalci Hrvaške lahko prestopajo mejo prosto brez obveznosti karantene pod pogojem, da so zdravi," je pojasnila Močnikova.

Z rezervacijo nočitve lahko pridejo vsi državljani EU

"Vse ostale države EU bomo morali počakati, razen če prihajajo kot lastniki nepremičnin, plovil, zračnih plovil ali če prihajajo na podlagi turistične rezervacije, ker je bila tudi odpravljena karantena," je to, o čemer smo poročali že včeraj, pojasnila Močnikova.

Odgovor na vprašanje Bojani Beovič, kakšno tvegane za vnos okužbe predstavljajo na primer italijanski, švedski ali angleški turisti, ki lahko pridejo v državo, je vladni govorec Jelko Kacin preprečil z medklicem, da je to vprašanje za Melito Močnik, čeprav je ona vodja mejne policije in ne infektolog.

Bojana Beovič je pred tem na novinarski konferenci povedala, da na bi pri odpiranju mej z drugimi državami upoštevali število novih bolnikov v državi ter število testov, ki se opravljajo glede na število prebivalcev. Pri turistih, ki bodo pri nas prespali, se to očitno ne bo upoštevalo.

Rezervacije so policisti že zdaj lahko preverjali na hrvaški meji

Je pa Močnikova dejala, da s preverjanjem turističnih rezervacij ne bo težav, saj to za mejne policiste ne bo nič novega. "Na zunanji šengenski meji lahko policisti že zdaj preverjamo rezervacije, vaučerje in podobno, policisti to že delajo in imajo ustrezna navodila," je zagotovila in dodala, da lahko zadošča tudi sken rezervacije, dokumentacija, sicer pa policisti namen bivanja preverja tudi z običajnimi vprašanji: kam ste namenjeni, koliko časa boste bivali in podobno.

Na vprašanje, kje lahko dobimo informacije glede pogojev vstopa v druge države, je dejala, da so informacije o bližnjih državah dobimo tudi na spletni strani policije, sicer pa se velja z vprašanji obrniti na veleposlaništvo države, v katero bi radi potovali.

Pozor, pretekle osebne izkaznice in potni listi

Kar nekaj osebam so se iztekli potni listi ali osebne izkaznice, ki jih bodo nujno potrebovali, če bodo želeli zapustiti državo. Preverite in čimprej se odpravite na upravno enoto, ki bodo začele normalno delovati 1. junija

Melita Močnik

Je bil vojak na italijanski meji? Je meril v občana?

O incidentu, ko naj bi ob italijanski meji vojak Slovenske vojske z avtomatskim orožjem meril v občana, pa je dejala: "Če je bil dogodek tak, kot je bil opisan, to ni bilo skladno z dogovorom med vojsko in policijo. Vojska kot zaupanja vreden partner že od 2015 intenzivno pomaga pri nadzoru zunanje šengenske meje. Imamo dogovor in jasna navodila o mešanih patruljah. Gre izključno in samo za mejo s Hrvaško, ni pa vezano samo na mejno črto ampak na širše mejno območje. Na PU Koper prihaja do prepletanj, to je kratko območje, možno, da bi bila skupna patrulja tudi na višjem območju," je dejala

Na novinarsko vprašanje, da je vojska povsem zanikala, da bi bila na tem področju, pa je odvrnila: "Vem samo, da poteka intenzivno preučevanje tega dogodka, verjamem, da bomo kmalu imeli vse podatke," in dodala, da misli, da se bo izkazalo, da je bil "ta dogodek precej drugačen, kot je bilo opisano".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.