Slovenija
154 ogledov

Kdor na 113 kliče za šalo, lahko gre v zapor

policija Anže Petkovšek
Najbolj odzivni so sicer policisti v Novem mestu in Murski Soboti, najdaljši reakcijski čas imajo možje v modrem v Novi Gorici.

Število klicev na številko 113 se je v zadnjih petih letih krepko zmanjšalo – lani so jih zabeležili nekaj več kot pol milijona, leta 2006 pa 800 tisoč – prav tako je manjše število intervencij policistov.

 "Ljudje namreč na interventno številko ne kličejo samo takrat, ko potrebujejo pomoč policije, pač pa tudi, ko potrebujejo le kakšno splošno informacijo (na primer, kakšne so razmere na cestah ali na mejnih prehodih, za katere države potrebujejo vstopno vizo in podobno), beležimo pa tudi provokacije," pravijo na policiji.

Hitrost ukrepanja je med drugim povezana s časom, ki ga porabi policijska patrulja, da pride na kraj interventnega dogodka, poudarjajo. Več kot tretjina vseh klicev na številko 113 je namenjenih ljubljanskim policistom, sledijo jim celjski, mariborski in koprski.

Provokacije kaznujejo tudi z zaporom

Posebnih mehanizmov, ki bi preprečevali, da bi policija ob klicu identificirala "šaljivce" ni. Vsak klic policija obravnava povsem enako, šele iz kasnejšega pogovora ugotavljajo, v kolikšni meri je pomoč policije potrebna.

"Kdor neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči intervencijo, policisti ravnanje obravnavajo kot kaznivo dejanje, za katerega se storilec lahko kaznuje z zaporom tudi do petih let," pojasnjujejo na policiji.

Posameznika, ki kljub opozorilom več kot trikrat v enem dnevu kliče na interventno številko zaradi težave, ki ni interventna, pa lahko kaznujejo s 500 evri kazni.

Zakonodaja določa, da se telefonska številka klicatelja na interventno številko policije izpiše, pogovor pa tudi snema. 

Reakcijski čas za nujne dogodke je dobrih 12 minut

Povprečni reakcijski čas policije za nujne interventne dogodke na območju Slovenije je 12 minut in 25 sekund, kar znaša slabo polovico povprečnega reakcijskega časa policistov po klicu na številko 113. Najhitreje se odzovejo novomeški policisti, najdlje pa traja, da na kraj dogodka pridejo policisti iz Nove Gorice.

Komentarjev 4
  • BojanBojan 07:51 30.december 2014.

    "Kdor neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči intervencijo, policisti ravnanje obravnavajo kot kaznivo dejanje, za katerega se storilec lahko kaznuje z zaporom tudi do petih let," pojasnjujejo na policiji."Škoda, da ...prikaži več niso dali podatka, koliko ljudi so že zaprli zaradi tega...A se hecate?!Še položnico za 80€ dobi redko kdo...

  • Johan Spohan 22:29 29.december 2014.

    Preveč misliš, pa ti škoduje ker je tako majhna kapaciteta možganov preobremenjena že ob najmanjši misli.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:58 29.december 2014.

    kaj pa če je dogodek nekje na meji ? recimo da upravičeno mislš da se je neki zgodil pa se ni?