Slovenija
59 ogledov

Kemija odhaja iz skladišča

Podjetji do zadnjih poplav nista imeli težav z zalitjem skladišča. (Foto: Anže P Žurnal24 main
Agrotehnika. Klet s kemikalijami, ki jo je zalilo med poplavami, bodo izpraznili.

“Trenutno je skladišče že skoraj v celoti izpraznjeno,” je povedal Milivoj Širca iz podjetja Karsia Dutovlje, ki je imelo skupaj z družbo Syngenta Agro v kleti stavbe nekdanje Agrotehnike med poplavami okoli 150 ton fitofarmacevtskih sredstev in 42 ton gnojil. Klet je takrat poplavilo, vode pa niso izčrpali, dokler analiza ni pokazala, da ni onesnažena.

Novo pakiranje predrago
Omenjene kemikalije so še uporabne, vendar potrebujejo novo pakiranje v matičnem podjetju v Švici, je razložil Vasja Hafner iz družbe Syngenta Agro. “Ker so ti stroški preveliki, smo se odločili za uničenje proizvodov. Skladišče bo v kratkem izpraznjeno,” je dodal.

V podjetju Karsia Dutovlje bodo gnojila in fitofarmacevtska sredstva prepakirali, skladiščenje v stavbi pa bodo nadaljevali. “Poskušali bomo najti ustrezno rešitev tesnjenja za vodo, predvsem na dovozni rampi,” je dejal Širca in dodal, da se o tem že dogovarjajo s Syngento Agro.

Tam so razložili, da bodo skladiščenje v objektu nadaljevali samo, če najdejo rešitev. Kakšni bodo stroški sanacije kleti zaradi poplav, v omenjenih podjetjih še ne vedo.

Fitofarmacevtska sredstva so sicer pakirana v vodoodporno embalažo, sta povedala oba sogovornika. Skladišče na Tržaški cesti je z vseh strani omejeno z betonom, zato voda med poplavami ni iztekala, pa so povedali na Mestni občini Ljubljana. Voda je med poplavami skladišče od tal do stropa zalila v pol ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.