Slovenija
26 ogledov

Kemiplas dela naprej

V Kemiplasu so prepričani, da jim bo Arso vendarle izdal okoljsko dovoljenje, ki Žurnal24 main
Dovoljenje. Ministrstvo razveljavilo negativno okoljsko dovoljenje Kemiplasu.

“Odločba Agencije RS za okolje (Arso) se odpravi in vrne v vnovični postopek odločanja,” so nam včeraj potrdili na ministrstvu za okolje in prostor (Mop), ki je odločilo o pritožbi Kemiplasa zoper zavrnjeno okoljsko dovoljenje Arsa. “Verjamemo, da je Slovenija pravna država, in pričakujemo pozitivno okoljevarstveno dovoljenje,” nam je dejal Muharem Kadić, direktor Kemiplasa. V Kemiplasu si razlagajo, da naj bi bilo iz odločbe Mopa razvidno, da jim bo v vnovičnem postopku okoljsko dovoljenje vendarle izdano.

Ni odstranil odpadkov
Spomnimo, Arso je maja zavrnil okoljsko dovoljenje, ki je pogoj za nadaljnje obratovanje tovarne, saj naj Kemiplas ne bi pravočasno odstranil 170 ton starih strupenih odpadkov iz proizvodnje anhidrida ftalne kisline in anhidrida maleinske kisline. Kemiplas naj bi te odpadke na dan izdaje odločbe že odstranil in se zato tudi že pritožil.

670 tisoč odškodnine
Kemiplas naj bi v sredo, kot nam je včeraj dejal Kadić, dobil tudi tožbo proti Mestni občini Koper (MOK), ki bo Kemiplasu morala plačati 670 tisoč evrov odškodnine s pripadajočimi obrestmi. Kot je znano, je Kemiplas za zemljišče na območju Bivje 1, kjer je nekoč imel obrata Polikolor in Mehčala, zahteval spremembo namembnosti iz kemijske industrije v splošno namembnost. Ker MOK postopkov za spremembo prostorskih načrtov ni izpeljala, jo je Kemiplas na sodišču tožil.

Kako odločitev sodišča komentirajo in ali se bodo nanjo pritožili, smo vprašali tudi na MOK, a njihovega odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.