Slovenija
51576 ogledov

Ker je izgubil bančno kartico, mora za pet dni v karanteno

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
"Ker sem izgubil bančno kartico, moram zdaj za pet dni v karanteno in še na drag PCR test," se nad našimi pravili zgraža naš bralec.

"V Ukrajini sem izgubil denarnico. Prijatelj mi je prek Western Uniona nakazal denar, tako da sem imel gotovino. Ker je Ukrajina na oranžnem seznamu, sem šel pred odhodom na PCR test, ki je bil negativen. Ko sem priletel v Ljubljano, so mi povedali, da PCR test iz Ukrajine ne velja, da pa grem lahko na hitri test, ki stane 20 evrov, ampak ker nisem imel bančne kartice, ga nisem mogel plačati, saj plačilo z gotovino ni možno. Tako so me poslali v karanteno, po petih dnevih pa grem lahko na PCR test," nam je Tone (ime je spremenjeno) razložil svojo zgodbo. Tako bo zdaj moral biti pet dni doma in še ob sto evrov bo, saj bo moral plačati PCR test, vse to le zato, ker testa ni mogel plačati z gotovino.

Na letališču testiranje izvaja Zdravstveni zavod Zdravje, a so nam pojasnili, da so le izvajalec hitrega testiranja, glede možnosti plačila pa so nas preusmerili na podjetje Fraport, ki upravlja letališče. Na spletni strani je navedeno, da je plačilo trenutno mogoče izključno s plačilno kartico (Maestro, Mastercard, Visa, V Pay, Karanta in Diners). Izključno za kartično plačilo so se ob uvedbi točke za testiranje odločili zato, da je čim manj stikov in možnosti prenosa okužb, nam je pojasnila Brigita Zorec z ljubljanskega letališča, a dodala, da v izjemnih primerih omogočijo tudi plačilo z gotovino. Konkretnega primera pa ne pozna, zato ga ne more komentirati.

Hitri test na letališču stane 30 evrov, PCR test pa 95 evrov.

Tonetu poleg ni jasno, zakaj PCR test iz Srbije ali Rusije velja, iz Ukrajine pa ne. Po trenutno veljavnih predpisih je test PCR "ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji".

Pristojni so v preteklosti pojasnili, da gre za zagotavljanje verodostojnosti in kakovosti testov. Srbija in Turčija sta bili na seznam dodani, ker imamo z Beogradom in Carigradom neposredno letalsko povezavo.

Tri ure razlike med testoma, eden velja, drugi ne

Tonetu prav tako mu ni jasno, zakaj ne sme na hitri test po vrnitvi domov. Brez omejitev lahko vstopiš, če hitri test opraviš tik pred vstopom v državo, če ga eno uro kasneje, pa ne zadošča. Ko si pa enkrat čez mejo, se zahteva vsaj pet dni karantene, potem pa PCR test.

To vprašanje smo že večkrat postavili pristojnim, a pametnega odgovora nismo dobili. Kasnejši test bi v primeru, da je oseba še v inkubacijski dobi, še bolj zanesljivo pokazal, ali je okužena.

Na Hrvaško lahko vstopiš brez testa, a se ti odredi samoizolacija za največ deset dni oziroma dokler ne dobiš negativnega izvida. Tam lahko torej hitri ali PCR test narediš po vstopu v državo in se ti takoj prekine samoizolacija.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • blayo 20:25 27.junij 2021.

    Spet robni primer...

  • suineg7878 20:09 27.junij 2021.

    Zakaj? Zato, ker je potrebno pospesit "prostovoljno" cepljenje. Kaj sele bo, ko bodo aktivirali ze pripravljeno spremembo ZNB. Tisit minister za zdravje, ki bo podpisal obvezno cepljenje bo....

  • Avatar NX11
    NX11 18:05 27.junij 2021.

    Koga sploh zanimajo anticepilci? Meni je vseeno, če bodo do smrti v karanteni.