Slovenija
433 ogledov

Za deklico na kliniki zmanjkalo prostora

Pediatrična klinika Žurnal24 main
Ker ni bilo postelje, je deklica z vročino, drisko in premalo kisika v krvi deset ur čakala v čakalnici, nakar so jo poslali domov.

V četrtek dopoldan je bila 3,5 leta stara deklica pri osebnem zdravniku zaradi kašlja, visoke vročine, vnetih oči, hitrega dihanja in bruhanja ob kašljanju. Izmerili so ji saturacijo (kisik v krvi) 90 do 91 odstotkov, kar je manj od normalne stopnje, ki za to starost znaša 98 ali 99 odstotkov.

Z reševalnim vozilom v bolnišnico

Z reševalnim vozilom so jo odpeljali na pediatrično kliniko v Ljubljani. "Po poti je ves čas prejemala kisik, zato je ob prihodu imela saturacijo 96 odstotno," je pojasnila njena mama. "Tam so jo pregledale tri zdravnice in se strinjale, da je za hospitalizacijo. V pričo mene je ena od zdravnic klicala na oddelek in jim rekla, da potrebujejo posteljo za deklico staro 3,5 leta. Ko je končala telefonski pogovor, me je žalostno pogledala in rekla, da ni več prostora. Kasneje mi je zdravnica še enkrat rekla, da ni prostora in da bomo šli na infekcijsko."

Bruhala v čakalnici

Med pregledom so ji slikali pljuča, odvzeli kri in po besedah staršev deklice vse korektno opravili. "Ves čas smo, kljub temu, da so nam rekli, da bo sprejeta v bolnišnico, čakali v čakalnici," je povedala mama. "Tam je izmozgana deklica spala kar na stolu v naročju, bruhala in se zaradi izčrpanosti tudi pokakala - imela je drisko, kar je naporno tako za deklico kot za starše."

Ker so jim dejali, da bo ostala v bolnišnico, je oče deklice odšel domov po obleke in sokove, mama pa je ostala pri deklici. Vmes je okoli 18. ure mama odšla še po drugega otroka, ki je bil v varstvu. "Pozno zvečer, nekje med osmo in deveto uro, me je mož poklical, da prihajata domov," je povedala mama, ki je bila nad novico presenečena. "Ves dan je bila izčrpana in s premalo kisika v krvi v čakalnici, naposled pa so jo zvečer, ker ni bilo prostora, poslali domov."

Uradno hospitalizacija ni bila potrebna

Na UKC ljubljana so pojasnili, da na oddelek ni bila sprejeta zato, ker hospitalizacija ni bila potrebna. "Deklica je bila v postopku diagnostike in terapevtike, v katerem so presodili, da hospitalizacija ni potrebna, kar mora biti zapisano tudi na odpustnici," so pojasnili v službi za medije UKC.

Doma šele ob 23. uri

Vrednost kisika je po besedah matere ves čas nihala, tudi zvečer, ko so ji namerili 90 do 95 odstotno saturacijo. "Za hospitalizacijo je meja 94 odstotkov, na izvid pa so kljub nihanju med 90 in 95 zapisali 95," je povedala mama deklice. "Moti me odnos, da tako mučijo otroka in celo družino. Živimo skoraj uro ven iz Ljubljane, po hčerko sem prišla ob 22. uri, doma smo bili ob 23. uri. Lahko bi jo poslali že prej domov, namesto da bi cel dan čakali v čakalnici, kjer s strani osebja nismo dobili niti možnosti, da bi pokakano deklico stuširali."

PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV PEDIATRIČNE KLINIKE

Komentarjev 15
  • Ferluci 08:45 07.april 2015.

    Očitno je v tem našem zdravstvu še veliko, veliko in marsikaj narobe. Seveda ne bo nihče odgovarjal, ker v naši družbi tako ni nihče za nič odgovoren. Bi bilo pa dobro, da se zdravniško osebje vsaj malo zamisli nad svojim ...prikaži večm delom in poslanstvom.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:34 06.april 2015.

    Če bi se pisala Zidar bi prišla še isti trenutek na vrsto. Ne pozabit da je gradbinec Zidar 21. aprila 2012 preskočil vrsto za operacijo na katero se je čakalo po več mesecev in to od zdravnika ki takrat sploh ...prikaži več ni bil dežuren! Takoj so go resno vzel, ocenil da rab takojšnjo operacijo, dal najboljšga zdravnka, celo iz prostega časa je prišel samo za g. Zidarja v službo, in ne glede na zasedenost takoj našli prostor da so ga operiral. Mali človek lahko o tem samo sanja. Če ni ustreljen al pa kej res res hudga da lahk vsak trenutek umre o tako hitri in učinkoviti obravnavi lahko samo sanja.

  • nizakej 21:19 06.april 2015.

    Sej če bi Zidarju in ostalim njemu podobnim debeluharjem teklo iz riti, potem bi se hitro našla privat bolniška soba, bože ne daj, da je meni rekla, da ni prostora za mojo hčerko. Pri vseh obveznih in dodatnih zavarovanjih, ki ...prikaži več mi jih popalijo vsak mesec bi mi hudičevo hitro ustregli, mafija hudičeva, da vas ni sram.