Slovenija
22 ogledov

Kij, nož in pesti

kolumnisti 17.04.08 Nina Ostrbenk, novinarka Zurnal 24; foto:Sasa Despot Saša Despot
Globoko smo zabredli, če nekdo zaradi nekaj evrov dolga na glavi drugega prelomi leseni kij.

Zakaj človek uporabi kij, nož ali pesti za obračun z drugim človekom? Ta teden sem se to prvič vprašala, ko je neki 21-letnik prelomil leseni kij na glavi mladoletnika, ker mu je bil ta dolžen nekaj evrov. Nato so s policije sporočili, da je 25-letnik z nožem v hrbet večkrat zabodel drugega moškega; motiv je bil ljubosumje. Naslednji dan je bila neka gospa na zavodu za zaposlovanje najprej nasilna do enega od zaposlenih in varnostnika, potem je napadla še policistko. V neki trgovini pa je kupec pretepel prodajalca, ker ni bil zadovoljen z njegovim odgovorom.

Čeprav se noben od teh primerov ni končal tragično, me mučita dve stvari. Sprašujem se, ali bo nekdo kmalu zbil nekoga, ki bo na lestvi že dva meseca pred novim letom okraševal izložbo trgovine z lučkami, okraski, čokoladnimi miklavži in podobnim, ker mu gre na živce decembrsko vzdušje konec oktobra. Smo res zabredli že tako globoko? Še bolj pa me mučijo besede policista, ki je pretepenemu prodajalcu dejal, da jo je še dobro odnesel v primerjavi z drugimi, saj gre za starega znanca policije. Če boste zadnje tri besede vtipkali v Googlov brskalnik, bo ta našel več kot sto tisoč zadetkov. Med prvimi, ki jih bo našel, je Stephen Casiraghi, ki je bil več let v zaporu, ker se je izživljal nad mladim dekletom, ko so ga spustili iz zapora, pa je ugrabil drugo dekle. Med starimi znanci policije sta tudi 28-letnika; prvi je s sekiro napadel kobili v Škocjanskem zatoku, drugi je po prepiru pretepel in zadušil moškega v stanovanju v Kidričevem. Ob tem dobiš občutek, da dobijo stari znanci policije veliko priložnosti. Ne bom pametovala, kdo je kriv, da se to dogaja: starši, učitelji, družba, zakonodajalec, državne ustanove, socialne službe, vsi. Vem le, da mi je hudo, ker je imel napadalec na prodajalca ob sebi dva otroka. Samo predvidevam, da sta bila njegova, in se sprašujem, kak zgled jima daje ter kdo ju bo naučil težave in spore reševati drugače, kot to počne oče.

Komentarjev 2
  • privat 14:45 25.november 2013.

    vsak si danes mora kupiti kij in iskati svoj denar!! Komu pa lahko verjameš??Vladi in njihovim zakonom??

  • Žurnalček 11:24 23.november 2013.

    V tem slučaju ni pšlo za vredost 20 € ampak za vrednost 1 šuta , ki pa je lahko v danih okoliščinah krize najvažnejša stvar na svetu. Spremeniti kazni za švercerje droge , pa bo kriminala 80 % manj ...prikaži več . Za muslimanske švercerje uporabiti šeriatsko pravo , za ostale pa za od 2gramov naprej kazen 30 let aresta.