Slovenija
67 ogledov

Kip talca spet na svojem mestu

Kip talca MOL/Sašo Despot
V Gramozni jami bodo na mestu ukradenega bronastega kipa talca akademskega kiparja Borisa Kalina iz leta 1957 odkrili kopijo.

Rekonstruiran original, ki je delo akademskega kiparja Matjaža Rebca, pa bo shranjen v muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

V obsežni policijski preiskavi so kriminalisti iz Policijske postaje Bežigrad oktobra 2011 našli močno poškodovane, vendar najpomembnejše dele ukradenega kipa. Najdeni deli so bili odpeljani v livarno Boruta Kamška na Volavlje v rekonstrukcijo, celoten postopek pa je potekal pod budnim očesom strokovne komisije, katere člani so bili: Milček Komelj, umetnostni zgodovinar – predsednik komisije, ter člana Drago Tršar (učenec Borisa Kalina) in mag. Viktor Gojkovič in restavrator svetnik. Nalogi komisije sta bili spremljanje in končna odobritev dela kiparja in livarja tako, da je rekonstruirani kip čim bolj podoben originalu. Kopija kipa talca, ki bo od danes stala v Gramozni jami, je bila izdelana po rekonstruiranem originalu, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL).

Vrednost del izdelave rekonstruiranega originala in kopije kipa je znašala 38.160 evrov z vključenim DDV. Originalni kip je bil zavarovan proti kraji, zato je MOL od zavarovalnice prejela povrnjen znesek v višini 31.800 evrov.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 21:35 18.julij 2012.

    Ampak Matjaž Rebec in Borut Kamšek, za rundo bosta pa vseeno dala. 40k Eurov za intelektualno delo ob za cca. 500 Eur materialnih stroškov, je pa premija, ki si jo vsak med nami želi. Akademske starce, sta verjetno ...prikaži večo hitro zadovoljne ob kozarčku in nečemu za popikat na državni račun, itak, hitro odpikala.Rundo fanta. Si jo zaslužimo.