Slovenija
33 ogledov

Kislinski stolp bo padel

Od jutri bo kislinski stolp (na fotografiji v sredini) le še spomin. (Foto: Benj Žurnal24 main
Nevarno. Sirene bodo naznanile padec najprepoznavnejše zgradbe nekdanjega Vidma.

“Jutri pet minut pred deseto bodo občani zaslišali 20-sekundni zvočni znak, nato pet desetsekundnih in naposled detonacijo,” sporočajo iz Vipapa. “Ogroženo območje znotraj tovarne bo zaprto že od osme zjutraj, ko bodo minerji nameščali eksploziv, in fizično zavarovano s stražarji,” pojasnjujejo pri družbi Minervo, ki je odgovorna za razstrelitev znamenitega dvocevnega kislinskega stolpa. Od 9.00 do 10.30 bo promet na ogroženem območju ustavljen, vhod v tovarno pa bo zaprt za vsa vozila. Med miniranjem bo 15 minut za ves promet zaprta tudi lokalna cesta ob Savi.

Ne bo nevarno za ljudi
“Kislinski stolp je zgrajen iz železobetona, a je brez snovi, ki bi predstavljale posebno nevarnost za zdravje,” pravi Vipapov tiskovni predstavnik Peter Drakulič. Dodaja, da se bodo pri miniranju v manjših količinah sproščali nitrozni plini, a ne bodo imeli posebnega vpliva na okolje. “Pri rušenju objektov bo nastal prah, ki se bo hitro polegel. Le če bodo vremenske razmere neugodne, se bo lahko zadržal dlje ali se pomaknil v določeno smer,” pravijo pri Minervu.

Zaradi detonacije ni treba odpirati oken.
Družba 
Minervo

Občani se lahko s svojimi pritožbami ali težavami obrnejo na Drakuliča (051 448 134) ali odgovornega na gradbišču Branka Mežiča (051 448 270).

Stolp je odslužil
Kislinski stolp, ki je bil zgrajen v začetku 60. let, je bil v rabi pri proizvodnji kuhalne kisline po stari tehnologiji, ki je uporabljala kalcijev karbonat in plinasti žveplov dioksid. Po spremembi tehnologije za proizvodnjo celuloze je služil zajetju odpadnih plinov iz regeneracije kemikalij. Zdaj ga bodo porušili v sklopu sanacije opuščenega območja proizvodnje celuloze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.