Slovenija
29577 ogledov

Kje je najcenejša elektrika za vse, ki ne lovijo akcij

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Ogromna večina odjemalcev elektriko najbrž plačuje po rednem ceniku.

Zelo verjetno ogromna večina odjemalcev elektriko plačuje po rednem ceniku. Koliko jih je, dobavitelji sicer ne razkrivajo, je pa glede na to, koliko gospodinjstev zamenja dobavitelja elektrike, mogoče sklepati, kako aktivni so odjemalci. V preteklih letih treh letih je menjavo dobavitelja opravilo manj kot 60 tisoč gospodinjstev, kar je le okrog sedem odstotkov vseh. 

Pred dnevi smo poročali o visokih podražitvah elektrike v zadnjem letu, ter o izteku akcije Zamenjaj in prihrani. Po koncu akcij se elektrika znova obračunava po rednem ceniku, zato smo pripravili pregled rednih cenikov dobaviteljev. 

Nižja tarifa dražja za 50 odstotkov

Nekaj podtažitev je že bilo, nekaj je napovedanih. RWE je cenik spremenil s 1. septembrom, podražitev višje in enotne tarife je okrog 20-odstotna, medtem ko se je nižja tarifa podražila za več kot 50 odstotkov. Podjetje Elektro prodaja EU cenik za klasično oskrbo draži s prvim oktobrom, cena višje in enotne tarife bo po novem višja za približno 14 odstotkov, nižja tarifa pa bo dražja za skoraj 30 odstotkov.

Petrol in Gen-I sta napovedala, da cenika za zdaj ne bosta spreminjala, na Gen-I so dejali, da o spremembi cenika ne razmišljajo, Petrol je obljubil, da prihodnje leto zagotovo ne bo dražil.

Razlike od 20 do 50 odstotkov

Razlike v rednih cenikih so precejšnje, najdražji je od najcenejšega pri nižji tarifi 54 odstotkov dražji, pri enotni tarifi 29 odstotkov dražji, pri višji tarifi pa je razlika najmanjša, le 20-odstotna.

Pri višji tarifi je najcenejši Gen-I, z majhnimi razlikami sledijo Energetika Ljubljana, Petrol, Telekom Slovenije in Energija Plus, najdražja sta E3 in novi cenik podjetja Elektro prodaja EU.

Najnižjo nižjo tarifo ima Telekom Slovenije, z majhnimi razlikami sledijo Gen-I, Petrol, Energetika Ljubljana in Elektro Energija. Spet sta najdražja E3 in Elektro prodaja EU.

Pri enotni tarifi je najcenejši Telekom Slovenije, za petami sta mu Gen-I in Elektro energija.

V enem letu prihraniš do 60 evrov

Da bi si lažje predstavljali, kaj pomenijo razlike na decimalkah cenika, smo izračunali celoletne stroške za elektriko za značilnega odjemalca, ki na leto porabi 2200 kilovatnih ur v času višje porabe in 1300 v času nižje porabe. Prišteli smo še DDV, saj ga je treba plačati glede na vrednost, drugih prispevkov pa nismo upoštevali, saj so enaki ne glede na ceno. 

Najcenejši je Gen-I, a je razlika do Telekoma, Petrola in Energetike Ljubljana le dva evra na leto, zaradi česar menjava najbrž ni upravičena. Razlika med najdražjim in najcenejšim ponudnikom pa je 63 evrov na leto.

Pri enotni tarifi in porabi dva tisoč kilovatnih ur letno je razlika med Telekomom, Gen-I in Elektro Energijo okrog dva evra na leto, pri najdražjem pa bo strošek za elektriko 40 evrov višji kot pri najcenejšem.

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Slovenija Cena elektrike se je skoraj podvojila

Pred menjavo dobavitelja se velja pozanimati, ali ponudnik zaračunava še kakšne fiksne stroške za vodenje računa oziroma ponuja ugodnosti na primer za direktno bremenitev ali dodatne storitve, ki jih morda imate pri njih. Redni ceniki sicer ne zahtevajo vezav. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • milan87 22:40 06.januar 2020.

    Zdravo! Mene pa zanima katero omrezje je najprimernejso in cenovno ugodno trenutno sem na elektro primorska to so take cifre da se je za zamislit... katere imajo najbolse na primorskem na Tolminskem??? Ce kdo ve se mu zahvaljujem v naprej lp....

  • Audrey_Cheeke 09:57 12.september 2018.

    Plačal sem 130 evrov na uro doma s tremi otroki doma. Nikoli nisem mislil, da bi to lahko storil, toda moj najboljši prijatelj mesečno zasluži več kot 25.000 dolarjev in me prepriča, da poskusimm. Potencial pri tem je neskončen. Tukaj ...prikaži več sem naredil >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

  • wizeman 22:58 11.september 2018.

    Zakaj pa primerjate redne cene in ne akcijskih? Tam je slika popolnoma drugačna...