Slovenija
33 ogledov

Kje je življenje najdražje?

japonska, tokio, ulica
1/10
Žurnal24 main
Ameriško podjetje Mercer Consulting vsako leto sestavi lestvico desetih krajev na svetu, kjer je življenje za delavce multinacionalk najdražje. Nad uvrstitvijo nekaterih mest boste presenečeni.

Mercer je zbral številne podatke iz 214 mest po svetu in primerjal cene več kot 200 storitev in izdelkov, med drugim stanovanj, transporta, hrane, zabave.

Študija naj bi bila predvsem v pomoč podjetjem, ki poslujejo v več državah. Za osnovo so v podjetju vzeli New York.

Letošnje leto so na lestvico uvrščena tudi nekatera afriška mesta. Po besedah raziskovalke iz omenjenega podjetja Nathalie Constantin-Metral njihova uvrstitev v sam vrh lestvice odraža njihov gospodarski pomen v regiji za svetovne multinacionalke.

"Večina ljudi misli, da so mesta v državah v razvoju cenejša, toda za strokovnjake multinacionalk, ki delajo v teh državah, to ne velja. Podjetja jim morajo zagotoviti enak standard življenja in bonitet, kot jih dobijo strokovnjaki v njihovih domačih državah. V nekaterih afriških mestih so takšni stroški lahko zelo visoki – še posebej stroški storitev, varovanja in nastanitve," je dejala Constantin-Metralova.

Med ameriškimi mesti se je sicer New York uvrstil na 27. mesto. Na lestvici 50 najdražjih mest pa lahko najdemo tudi italijanski Milano (15. mesto), Pariz (17. mesto), Atene (40. mesto) in Prago (47. mesto).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.