Slovenija
1283 ogledov

Kje k pouku, kje v varstvo ...

Koronavirus in šola Profimedia
Večina osnovnih šol bo s poukom pričela v ponedeljek.

V ponedeljek bodo šole v rdečih regijah odprte za učence prve triade. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronavirusom pred poukom. Tako bo pouk uredilo skoraj 90 odstotkov šol, v ostalih pa bo potekal pouk na daljavo. V črnih regijah pa bo omogočeno nujno varstvo za otroke, katerih starša sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture.

Sprva v torek, kasneje v ponedljek

Sprva je bilo napovedano, da se bo pouk v rdečih regijah - gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska - začel v torek, saj bodo v ponedeljek morali zaposleni v šolah opraviti redno testiranje.

Janša je nato na petkovi novinarski konferenci napovedal, da bodo ta odlok spremenili tako, da bo s poukom mogoče pričeti že v ponedeljek.

Društvo ravnateljev je namreč izvedlo anketo o zmožnosti izvajanja pouka v živo in hkratnega testiranja. Skoraj 90 odstotkov šol je zatrdilo, da so zmožne v istem dnevu testirati učitelje in tudi izvesti pouk v živo.

Le 12 odstotkov šol ne bo zmožnih v istem dnevu testirati učiteljev in izvesti pouka v živo, je v petek za STA navedel predsednik združenje ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan. V teh šolah pouk v ponedeljek potekal na daljavo. Ravnatelji so v petek na vlado naslovili tudi pobudo za takšno ureditev.

Socialna stiska Zdravje Opozorila, da najhuje šele prihaja

Varstvo vseh otrok v ponedeljek

Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo testiranje učiteljev potekalo danes.

Vrtci v rdečih regijah pa morajo v ponedeljek testiranje zaposlenih organizirati tekom celega dne, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok, je zapisano v okrožnici, ki so jo prejeli vrtci in šole.

V črnih regijah varstvo za šolarje

V t. i. črnih regijah pa bo omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne morejo drugače zagotoviti varstva otrok.

Tudi zaposleni, ki boso skrbeli za nujno varstvo, bodo morali v ponedeljek na testiranje. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je v četrtek pojasnila, da bodo nujno varstvo opravljali tisti učitelji, ki niso razredniki in nimajo pouka na daljavo. Šole bodo nujno varstvo lahko zagotovile tudi s pomočjo študentov.

V rdečih regijah bo tako pouk ta teden potekal za 48.309 učencev, ki obiskujejo prvo triado. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih, ki se bodo morali testirati.

V črnih regijah - goriški, obalno-kraški, posavski in zasavski ter v regiji Jugovzhodna Slovenija - pa šolo obiskuje 15.845 učencev prve triade.

V črno regijo pa sta se uvrstili tudi obalno-kraška in zasavska regija, ki sta v tem tednu lahko izvajali pouk za učence prve triade. V obalno-kraški prve tri razrede obiskuje 3.373 učencev, v zasavski pa 1.624 učencev.

Prošnje Janši

Župani občin Koper, Izola in Piran, Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković so v petek Janši poslali dopis, v katerem ga prosijo, naj v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev.

A Janša je poudaril, da bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj. Spomnil je, da vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča.

Glede dilem, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno denimo Koroška, ne sprošča ukrepov, pa je pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem.

Vrnitev učencev prvih treh razredov v osnovne šole je sicer v torek stekla brez večjih težav. Učenci so bili dobro razpoloženi, večjih izostankov ni bilo, prav tako ni bilo večjih težav s kadrom.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.