Slovenija
13203 ogledov

Kje prebiva premier Golob in kakšne potne stroške mu plačuje država

Robert Golob Saša Despot Robert Golob
Ima Robert Golob, ki naj bi po neuradnih podatkih živel v Ljubljani ob Trnovski cerkvi, prijavljeno začasno prebivališče? In od kod uveljavlja plačilo potnih stroškov?

Iz zadnjega vpisa v Ajpesovem registru je razvidno, da ima premier Robert Golob stalno prebivališče še vedno prijavljeno Pod Škabrijelom 72 (5000 Nova Gorica, predel Kromberk). A mediji poročajo, da naj bi že nekaj časa živel v Ljubljani, nazadnje naj bi ga opazili v novozgrajeni nepremičnini v bližini Trnovske cerkve.  

"Začasno prebivališče je potrebno prijaviti v osmih dneh od dneva začasne naselitve. Začasno prebivališče se prijavi za čas do dveh let. Začasno prebivališče je potrebno ponovno prijaviti pred njegovim prenehanjem, če bo posameznik po poteku roka na naslovu še naprej začasno prebival," piše na spletni strani eUprave.

Ko smo Kabinet predsednika vlade povprašali, ali nam lahko zaupajo, v katerem mestu Golob živi (nismo spraševali po natančnem naslovu), smo dobili naslednji odgovor: "Zaradi varnosti predsednika in varovanja osebnih podatkov vam informacije ne moremo posredovati."

A ker z odgovorom, ki smo ga prejeli, nismo bili zadovoljni, smo se nanje obrnili s podvprašanjem, in sicer, ali ima Robert Golob kjerkoli v Sloveniji prijavljeno začasno prebivališče. "Premier dr. Golob je začasno prebivališče nazadnje spremenil v začetku januarja," se je glasil odgovor z urada Kabineta predsednika vlade. To sovpada s poročanjem nekaterih medijev, da se je Golob preselil v novo rezidenco v Trnovo in kaže, da je Golob opravil državljansko dolžnost in spremembo začasnega prebivališča prijavil upravni enoti. 

Ker se nam je prva zavrnitev odgovora zaradi varnostnih razlogov zdela nenavadna, smo se z vprašanjem, ali bi Kabinet predsednika vlade moral odgovoriti na naše vprašanje o premierjevem kraju prebivanja, obrnili tudi na urad Informacijske pooblaščenke. Pojasnili so nam, da glede tega v mnenju ni mogoče dati enoznačnega odgovora.

"Pojasnjujemo, da je načeloma kraj stalnega oz. začasnega prebivališča varovan osebni podatek in ne prosto dostopna informacija javnega značaja. Vendar pa bi lahko v določenih okoliščinah ne glede na to predstavljal ta podatek prosto dostopno informacijo javnega značaja npr. če bi šlo za podatek o porabi javnih sredstev (npr. v zvezi z vračilom potnih stroškov javnega uslužbenca) ali za podatek, za katerega se z izvedbo testa tehtanja javnega interesa presodi, da gre za prosto dostopno informacijo javnega značaja. Vprašanje ogrožanja varnosti posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, je vsekakor lahko ena od okoliščin, ki se upošteva v primeru izvedbe testa tehtanja javnega interesa skupaj z vsemi drugimi okoliščinami primera," so nam pojasnili.

"V kolikor bi šlo za tajni podatek, ki je kot tak označen v skladu z Zakonom o tajnih podatkih, zgoraj navedeni izjemi glede razkritja (poraba javnih sredstev, test tehtanja javnega interesa) ne prideta v poštev. V kolikor gre za podatek, ki je na podlagi Zakona o tajnih podatkih opredeljen kot tajen, ne gre za prosto dostopno informacijo javnega značaja, vsaj dokler oznaka tajnosti ni zakonito umaknjena," so še pojasnili. 

Kaj pa potni stroški. Koliko jih prejema?

Koliko potnih stroškov prejema predsednik vlade Robert Golob? Jih prejema z naslova stalnega ali morebitnega začasnega prebivališča? "Predsednik vlade se je na začetku mandata potnim stroškom odpovedal in jih ne prejema," so nam povedali v Kabinetu predsednika vlade. Pa se lahko funkcionar sploh odpove potnim stroškom? Kot so nam pojasnili na Direktoratu za delovna razmerja in pravice iz dela, to ni mogoče storiti vnaprej, lahko se funkcionar, ko začne prejemati potne stroške, tem v dogovoru z delodajalcem odpove.

"S pravico, ki jo je že pridobil, oziroma s terjatvijo, ki je že zapadla, pa lahko prosto razpolaga in se ji tudi 'odpove' tako, da je pač ne uveljavlja, jo odstopi ali pa se z delodajalcem, v mejah, ki so začrtane s tretjim odstavkom 3. člena Zakon o pravdnem postopku, o njej poravna ali sporazume," so nam sporočili še z omenjenega direktorata. 

Naposled pa smo z ministrstva za javno upravo po dveh tednih raziskovanja vendarle dobili konkreten odgovor, zakaj Robert Golob sploh ni upravičen do potnih stroškov niti jih ne more zahtevati kot povračilo. "Predsednik Vlade dr. Robert Golob se potnim stroškom ni odpovedal, temveč mu slednji kot varovani osebi ne pripadajo. Iz tega sledi, da jih niti po prenehanju funkcije ne more zahtevati," se je glasilo pojasnilo omenjenega ministrstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • pravičnik77 19:22 22.februar 2024.

    glede na to, da mu pripada službeni avtomobil, mu potni stroški nikako ne morejo pripadati. pusgimo po stranibda ima službenega voznika in varnostnika.

  • andrija 13:22 22.februar 2024.

    narcisoidna sramota slovenije

  • sokol7 13:14 22.februar 2024.

    Kaj tega človeka sploh komentirate, halo .... Ta ja ni "diht "