Slovenija
47 ogledov

Kje se jima lahko zatakne

Franci Matoz proti Janiju Soršaku, Dragutin Mate proti Gregorju Virantu

Borut Hočevar. | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Recimo, da bo mandatar Janša, vlado pa bo skušal sestaviti z Virantom. Špekulirajmo. Kje se jima lahko zatakne?

Začnimo pri Virantu. Na katere resorje cilja njegova stranka? Janez Šušteršič bi bil najraje minister za delo, Marko Pavliha za zunanje zadeve, Jani Soršak za pravosodje, Gregor Virant pa za javno upravo oziroma za v prihodnje verjetno (spet) združeno ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo.

Kako pomembni pa so našteti resorji za SDS? V stranki kažejo najmanj apetitov po ministrstvu za delo. Bivša ministrica Marjeta Cotman ni zelo opazna, v nekaterih ugibanjih se pojavlja kot morebitna kandidatka za to mesto njena nekdanja državna sekretarka Romana Tomc. Šušteršič je zato najbrž najbolj verjeten minister v takšni koaliciji.

Trši oreh je pravosodno ministrstvo. Favorit SDS je postal v zadnjih dneh odvetnik Franci Matoz. Bi se mu Janša odpovedal in sprejel Sorška? Odgovor ni močno negativen. Sorška je namreč za varuha konkurence imenovala Janševa vlada in bila z njegovim delom zadovoljna. Vendar pa je še brez odgovora vprašanje, zakaj bi se Matoz odločil za kandidaturo na Janševi listi, če mu ne bi bilo obljubljeno ministrsko mesto.

Zares zaplete pa se pri notranjih zadevah in javni upravi. Prvič zato, ker je Janšev kandidat za vodenje notranjih zadev Dragutin Mate, mož, ki bi se mu Janša zelo težko odrekel. In drugič zato, ker bodo oba resorja zelo verjetno (spet) združili. Mate ali Virant? Vprašanje, na katerem zraste ali pade koalicija Janše in Viranta.

Naštete špekulacije se morda zdijo preuranjene. Vendar pa kažejo, kako malo manevrskega prostora za koalicijsko prekupčevanje z resorji ima Virant. Če se odreče kateremukoli od naštetih ministrstev, njegov program pade. Odpove se lahko kvečjemu zunanjim zadevam oziroma žrtvuje Pavliho za Janševega Dimitrija Rupla.

Zaključek je morda presenetljiv: Virantovo moštvo je kadrovsko bolj kompatibilno z Jankovićevim kot z Janševim. Janković je namreč najmočnejši v gospodarstvu oziroma v resorjih, s katerimi Virant nima velikih ciljev. Virant bi svoje poglavitne programske cilje lažje uresničeval z Jankovićem kot z Janšo. In zato je ugibanje o delitvi resorjev aktualno že pred 4. decembrom.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:08 05.november 2011.

    Dragutin Mate ima politično težo, kot moj hrček.