Slovenija
576 ogledov

Kje se kopati v Ljubljani?

Čiščenje Ljubljanice Saša Despot
Najmanj bakterij je v Ljubljanici pred izlivom Bezlanovega grabna in v Savi pred Črnuškim mostom.

Na območju Mestne občine Ljubljana ni kopalnih voda, ker reke ne izpolnjujejo meril, ki jih je postavila država. Kljub temu mora mestna uprava spremljati kakovost vode, kjer se zadržuje več ljudi, na njih pa potekajo tudi rekreativne dejavnosti in prireditve.

Na zadnjem merjenju so preverili devet vodotokov in izmerili, da so Ljubljanica pred izlivom Bezlanovega grabna, Sava pred Črnuškim mostom, Ljubljanica v Zalogu za izlivom iz centralne čistilne naprave in Iščica pred izlivom v Ljubljanico skladne s priporočili inštituta za varovanje zdravja, medtem ko Ljubljanica pod izlivom Malega grabna, Mali graben pred izlivom v Ljubljanico, Gradaščica nad Ljubljano, Besnica pred izlivom v Ljubljanico in Gradaščica pred izlivom v Ljubljanico niso.

Prav slednja ima največ bakterij (Escherichia coli in intestinalni enterokok). Zdravje kopalcev namreč najbolj ogroža fekalno onesnaženje vode, zato pri meritvah izmerijo vrednost omenjenih bakterij, ki se nahajata v fekalni odpadni vodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.