Slovenija
16287 ogledov

Kje se zaposleni lahko veselijo božičnega darila?

Božičnica
Letos so vam bolj naklonjeni tudi dacarji.

Več podjetij, ki smo jih povprašali, ali bodo v letošnjem letu izplačali božičnico, 13. plačo ali kako drugače nagradili zaposlene ob koncu leta, odločitve o tem še ni sprejelo ali pa nam odgovora še niso poslali. 

Farmacevti več od tisočaka

Z gotovostjo se je lahko že veselijo zaposleni v farmacevtskih podjetjih, v ljubljanskem Leku in novomeški Krki. "Tako kot v preteklih letih bomo v Leku v skladu s kolektivno pogodbo, glede na rastoči obseg poslovanja in dosežke družbe v letu 2017, izplačali božičnico," je pojasnila Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja pri Leku. "Božičnica, ki bo izplačana vsem redno zaposlenim in tudi zaposlenim prek agencije ob novembrski plači, bo v višini 1.300 evrov bruto enaka za vse zaposlene, v variabilnem delu pa je odvisna od plače posameznika."

Denar, evri, štetje denarja Po novem Slovenija Mala davčna reforma: božičnica ali 13. plača bistveno manj obdavčena

Poleg božičnice imajo z Lekovo kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe. "Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost se izvede v začetku leta," je še pojasnila Klemenčeva.

V novomeški Krki bodo tudi letos vsem redno zaposlenim in zaposlenim preko zaposlitvenih agencij pred božičem po navedbah STA izplačali božičnico v višini 1287,53 evra bruto.

V Petrolu in Telekomu so lahko zadovoljni

Ne veliko manjšo denarno spodbudo bodo prejeli tudi zaposleni v Petrolu. "Družba Petrol bo na podlagi dobrih poslovnih rezultatov vsem zaposlenim v Sloveniji izplačala nagrado za poslovno uspešnost v višini 1.100 evrov bruto na zaposlenega in še dodatno  božičnico v višini 30 evrov neto," razlaga Aleksander Salkić iz Petrola. "Izplačilo nagrade za poslovno uspešnost bodo zaposleni prejeli 15. decembra."

Božičnica | Avtor: Profimedia Profimedia

V Telekomu Slovenije bodo božičnico izplačali decembra, vsem zaposlenim, razen članom uprave. "Božičnica bo v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji," pojasnuje Nataša Osolnik iz Telekoma. "Izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača oz. nagrada), pa je vezano na preseganje zastavljenih ciljev za posamezno leto, tako da je morebitno izplačilo vezano na objavo revidiranih rezultatov poslovanja za leto 2017."

Nagrajujejo tudi banke

Konca leta se lahko veselijo tudi zaposleni v bankah. "Nadzorni svet je na sredini seji med drugim potrdil predlog uprave o izplačilu nagrade za poslovno uspešnost vsem zaposlenim," je pojasnila Špela Golob iz NLB. "Banka bo tako v skladu z določili Kolektivne pogodbe NLB d.d. v naslednjih dneh pripravila model izplačila z namenom uskladitve in končne potrditve z obema sindikatoma. O dnevu izplačila bomo zaposlene predhodno obvestili."

darila vrečke Nakupi Slovenija Prodajne uspešnice, pri katerih so prihranki največji

Znano pa je že, kolikšen znesek bodo ob koncu leta prejeli v NKBM. "V Novi KBM  bodo zaposleni prejeli božičnico oz. skupinsko stimulacijo za leto 2017 v višini 904 evrov bruto, kar je več kot lani, oziroma v sorazmernem znesku glede na čas trajanja zaposlitve v tekočem letu," pojasnjuje direktorica Karidia Toure Zagrajšek

V Zavarovalnici Triglav se o izplačilu božičnice še niso dogovorili. "Predlog o morebitnem izplačilu denarne nagrade iz naslova uspešnosti poslovanja še ni bil obravnavan," je pojasnil Luka Pušnik iz službe za korporativno komuniciranje pri Zavarovalnici Triglav.

Je pa že znano, kolikšna bo božičnica v zavarovalnici Adriatic-slovenica. "v AS-u izplačamo božičnico in sicer se izplača 40 odstotkov povprečne plače po kolektivni pogodbi AS za mesec november tekočega leta," je pojasnila Lea C. Acman. "Višina izplačila še ni znana."

V Mercatorju v bonih, v Sparu redkobesedni

V Mercatorju bodo zaposleni prejeli božičnico v višini 110 evrov bruto, ki bo v neto znesku izplačana 15. decembra v e-bonih na kartico Pika. "Božičnico prejmejo tako redno zaposleni v Mercatorju kot agencijski delavci," razlaga Tanja Durin iz Mercatroja. "Letošnja božičnica je višja od lanske, ki je znašala 80 evrov bruto."

božiček Slovenska podjetja Slovenija Ponekod tudi 2.000 evrov božičnice
 
V Mercatorju se pred koncem leta podelijo tudi nagrade najbolj zaslužnim in najuspešnejšim zaposlenim (letna nagrada Mercator, najšef, najprodajalec, najprodajalna, najučitelj). "Ob priznanjih najboljši prejmejo tudi denarne nagrade, ostali darilne kartice," še pojasnjuje Durinova in dodaja, da bo Mercator, kot največji zaposlovalec, za najmlajše otroke zaposlenih do 7. leta priredil tudi decembrsko rajanje in obdarovanje.

Pri Sparu Slovenija so z informacijami skopi. "Politika nagrajevanja je odvisna tako od rezultatov podjetja kot tudi od uspešnosti posameznika pri svojem delu," pojasnujejo v Sparu. 

V Luki odločitve še niso sprejeli

Odločitev o izplačilu božičnice še ni bila sprejeta v HSE. "V skladu z veljavno kolektivno pogodbo je v primeru doseganja začrtanih poslovnih ciljev predvidena nagrada ob zaključku leta," pa so pojasnili v Elektro Maribor. "Višina se uskladi z reprezentativnim sindikatom. Za leto 2017 ta odločitev še ni bila sprejeta." V Energetiki Ljubljana ne bo izplačana niti božičnica niti 13. plača oziroma nagrada za poslovno uspešnost. 

V Luki Koper odločitve še niso sprejeli. "Kriterije glede izplačila 13. plače imamo zapisane v kolektivni pogodbi, sicer pa bo več znanega predvidoma sredi meseca," je pojasnil Sebastjan Šik. Da bodo svoje zaposlene nagradili, napovedujejo tudi v idrijski Hidiri, a konkretnih številk ne želijo razkrivati. 

Zaradi božičnice stavkali

V Gorenju so za STA sprva zapisali, da bodo informacijo o izplačilu božičnice lahko posredovali v drugi polovici decembra. "Ker pa je del Gorenjevih delavcev prejel neuradno informacijo, da letos božičnice ne bo, so ti prejšnji teden spontano za kratek čas iz protesta prekinili delo," navaja agencija. "V sredo je nato vodstvo z delavci doseglo dogovor, da bodo vsi zaposleni prejeli božičnico v višini 600 evrov bruto, ki bo izplačana 18. decembra."

Denar Prekinitev dela Slovenija "Če ne date božičnice, ne delamo!"

V Cinkarni Celje bo božičnica izplačana prvi teden v januarju, so pa v prvi polovici tega leta zaposlenim izplačali 13. plačo. Na vprašanje o višini izplačila za poslovno uspešnost so za STA odgovorili, da je bila ta okoli 1600 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar cvichekbrother
    cvichekbrother 00:47 14.december 2017.

    Koliko "dobijo" v tovarni belih sužnjev (Revoz)?

  • stary1 22:46 13.december 2017.

    Katičeva je carica,,,ZIDAN pa je CAR,, ERJAVEC pa je največji CAR,,

  • mojglas 20:12 13.december 2017.

    Vsako leto se opeva koliko kdo dobi...ne vem s kaksnim namenom. To je le par podjetij ki jim delate reklamo, koliko je pa ostalih, ki se place niso videli, kaj šele nagrade in regres. Vse skupaj je dandanes mimo. Normalne ...prikaži več place naj dajo pa nerabimo tega. Bomo raje hodili v službo.