Slovenija
627 ogledov

Kje se že lahko veselijo božičnice

darilo Žurnal24 main
Večina podjetij o izplačilu božičnice še ni odločala. Zagotovo jo bodo v višini 300 evrov prejeli v Telekomu, v Simobilu pa bo "srečni mesec" april. Otrokom bo dedek Mraz nosil darila v vrednosti do 35 evrov.

Večina podjetij, ki smo jih povprašali, ali bodo v letošnjem letu izplačali božičnico, 13. plačo ali kako drugače nagradili zaposlene ob koncu leta, odločitve o tem še ni sprejela ali pa nam odgovora do predvidenega roka niso poslali. 

Konca leta bodo zagotovo veseli na Telekomu, kjer bodo dobili 300 evrov bruto na zaposlenega. "Božičnica bo izplačana vsem zaposlenim, razen predsedniku in članom uprave," je pojasnila Bernarda Boh s službe za odnose z javnostmi. "Izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača) pa je vezano na preseganje zastavljenih ciljev v letošnjem letu."

Na Simobilu dodatna plača v aprilu

Na Simobilu zaposlenih ne bodo nagrajevali ob koncu leta, a bo vsak od zaposlenih dobil letno nagrado v višini približno ene plače, ki bo izplačana v mesecu aprilu. "Sodelavci, ki so v nenehnem stiku z uporabniki, so poleg letne nagrade upravičeni tudi do mesečnih, kvartalnih ali polletnih nagrad tekom leta, zato božičnice ali 13. plače ne izplačujemo," je pojasnila Larisa Grizilo s Simobila. "Za zaposlene vsako leto organiziramo novoletno zabavo, prav tako prejmejo praktična novoletna darila, ki so v skladu s filozofijo Re.misli. V preteklosti so bila to na primer stojala za revije in časopise, prostostoječe police, namizna luč, gugalnica in hkrati podstavek za sveče."

Družba Petrol še ni sprejela odločitve o izplačilu božičnice ali 13. plače, je pa že jasno, da bodo v sodelovanju s sindikatom starši prejeli bon v vrednosti 20 evrov za darilo za otroka v izbrani prodajalni. "Otrokom pa podarjamo tudi prednovoletno predstavo," je pojasnil Aleksander Salkić s Petrola. 

Večina jih bo odločila do srede decembra

V Gen-I bodo o božičnicah odločali po 15. decembru. "Izplačilo bo odvisno od doseženih rezultatov Skupine Gen-I oz. preseganja plana," pojasnjuje Tjana Kozlin z energetskega podjetja. "Božičnica se izplača v skladu z omenjenimi usmeritvami v enakem  znesku vsem zaposlenim."

Na Elektru Ljubljana pravijo, da podjetniška kolektivna pogodba ne predvideva izplačila trinajste plače in božičnice. "Izplačilo poslovne uspešnosti se izvaja v skladu z določili Podjetniške kolektivne pogodbe med letom glede na izpolnjevanje vseh zastavljenih ciljev iz poslovnega načrta," pojasnjuje Kristina Sever z Elektra Ljublajna. "Vsako leto v mesecu decembru pripravimo obisk Dedka Mraza/Božička za otroke zaposlenih do vključno 7. leta starosti. Vsako leto tako obdarimo približno 350 otrok zaposlenih, ki prejmejo darilo v vrednosti 35 evrov bruto na otroka."

Prav tako se glede božičnice še niso odločili v Luki Koper. "Odločitev bo odvisna od poslovnih rezultatov in bo objavljena na naši spletni strani," je pojasnil Sebastjan Šik, ki v podjetju skrbi za odnose z javnostjo. 

Dedek Mraz | Avtor: Profimedias Profimedias
V podjetju sicer vsakič ob koncu leta priredijo skupno predpraznično zabavo za celotno skupino ter organizirajo prihod dedka Mraza z zabavno točko za otroke. "Starši prejmejo bon v višini 25 evrov, izberejo darila, ki jih potem razdeli dedek Mraz," pojasnjuje Šik. 

Darila za zaposlene v Mercatorju

Predvidoma v začetku decembra bo o izplačilu božičnice odločala uprava Mercatorja. "Vsi zaposleni bodo prejeli darilo in voščilo uprave," je pojasnila Tanja Durin z Mercatorja. "Upoštevati je treba, da je v PS Mercator več kot 11 tisoč zaposlenih v več kot 640 enotah."

Tudi na Pošti Slovenija odločitve o letošnjem izplačilu iz naslova poslovne uspešnosti oz. t. i. božičnic še niso sprejeli. "Lani je Pošta Slovenije zaposlenim izplačala  božičnico v skupnem znesku 1,5 milijona evrov (II. bruto), ki so jo prejeli vsi zaposleni (glede na prisotnost pri delu skozi vse leto) v enakem znesku," je pojasnila Megi Jarc z Pošte Slovenija. "Povprečno izplačilo je znašalo približno 140 evrov neto na zaposlenega."

Praktična darila za otroke

Za otroke bodo pripravili božično-novoletno presenečenje. "Za otroke smo pripravili čudovite praznične predstave, z vključenim prihodom 'dobrega moža' in obdarovanjem otrok." pojasnjuje Jarčeva. "V darilnih paketih otroci ne prejmejo bonov, temveč igrače, ki se jih otroci tudi najbolj razveselijo, redkeje tudi kakšno praktično darilo. Vrednost darilnega paketa v letošnjem letu znaša 12,00 evrov."

V Zavarovalnici Triglav na vprašanje o izplačilu božičnic konkretno ne odgovarjajo. Pravijo le, da si kot odgovoren delodajalec in družini prijazno podjetje "nenehno prizadevajo za negovanje  odnosov z zaposlenimi" ter "skozi vse leto skrbijo za njihovo zadovoljstvo". "Ob koncu leta s prihodom dedka Mraza poskrbimo za simbolično obdarovanje otrok zaposlenih," pojasnjuje Luka Pušnik z Zavarovalnice Triglav. "S tovrstno dolgoletno prakso bomo nadaljevali tudi letos."

Komentarjev 10
  • privat 12:59 15.december 2016.

    dragi dedek Mraz prinesi zelim samo eno...da se enkrat od leta zamenjajo politi v nasi pokvarjeni dezeli!! kaj ni cas da vsaj enkrat vidimo lepo bodocnost!! vsaj da si jo lahko zamislimo!!

  • alibaba 19:44 17.november 2015.

    Srečen bom,če dobim del Junijske plače.Davčna blokira račun podjetje,ker ni plačala prispevkov,inšpektorat reče,da ji lahko napišejo kazen in da naj jo tožim.Odvetnica bi seveda šla na sodišče in dala predlog za tožbo in stečaj,a sem prejel del plače kot asignacijo,ki ...prikaži več bi jo moral vrniti ob stečaju.Banana republika.

  • Vunny 11:37 17.november 2015.

    Ko bi bila v pogodbi zapisana obvezna 13 plača in boljše plače bi bili tudi delodajalci motivirani za boljše poslovanje. Zadovoljnejši delojemalci, delavci, zaposleni tj potrošniki bodo raje zavihali rokave in raje delali. Tudi bolniških izostankov bi bilo manj. A ...prikaži več kaj ko je to tako težko razumeti, posebno v gonji po večjem zaslužku - posameznikov. Ko bi "videli" dlje, bi imeli več ... O_O