Slovenija
3073 ogledov

Na teh odsekih lahko pričakujete zastoje

gneča na ljubljanski obvoznici Saša Despot
Dars vsako leto v poletnem času na posameznih odsekih slovenskih avtocest izvaja različna dela. Tako bo tudi letos.

Trenutno je v sklepni fazi obnova vzhodne cevi predora Golovec. Obnova se zaključuje danes, vendar bo vzhodna cev zaprta še nekaj dni, najdlje do nedelje, 23. maja. V prihodnjih dneh bo namreč izvedena četrta faza, ki je bila predvidena za kasneje in v kateri bodo namestili ventilatorje v vzhodni cevi, izvedli kalibracijo in vse potrebne meritve prezračevanja ter testiranje elektro-strojne opreme. "V nasprotnem primeru bi morali v prihodnjih tednih postaviti in odstraniti več novih zapor vzhodne cevi, s tem pa bi povzročili dodatne motnje v prometu. Podaljšanje obstoječe zapore je tako smiselno zaradi zagotovitve osnovnih testiranj opreme in s tem optimalne prometne varnosti. V tem času se bodo v obnovljeni cevi izvedli tudi pregledi predora s strani strokovnjakov Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG)," pojasnjujejo na Darsu. 

V nadaljevanju bo treba v predoru Golovec izvesti še požarni preizkus, za kar bo potrebna zapora obeh cevi predora, a bo ta izvedena v nočnem času in v terminu manjšega prometa. 

Na Darsu pričakujejo, da podaljšanje zapore ne bo imela večjega negativnega vpliva na prometni tok. S prometnega vidika je na vzhodni ljubljanski obvoznici trenutno ozko grlo na lokaciji Letališke ceste. Dela tam napredujejo po pričakovanjih, z manjšimi odstopanji od terminskega plana zaradi izredno slabih vremenskih razmer v aprilu. Promet je trenutno urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. "Zapora smernega vozišča avtoceste, ki je potrebna zaradi del na nadvozu, bo odstranjena predvidoma najpozneje do 7. junija letos. Konec vseh del pa je predviden do 18. junija, na trasi avtoceste bosta do takrat v obeh smereh zaprta le odstavna pasova. Res pa je, da je več prometa na severni obvoznici, kamor je med zaporo vzhodne cevi Golovca preusmerjen promet tovornih vozil," pojasnjujejo na Darsu.  

predor Golovec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Del na ljubljanskem obroču še ni konec

Do konca leta bodo na ljubljanskem obroču potekala še druga dela. "Načrtovani sta obnova severne ljubljanske obvoznice na odseku Šmartinska-Tomačevo in rekonstrukcija priključka Leskoškova. Za obnovo severne obvoznice je bila že sklenjena pogodba z izvajalcem, za rekonstrukcijo Leskoškove je v teku postopek javnega naročila za izvajalca del. Pričetek del rekonstrukcije priključka Leskoškova je za zdaj predviden jeseni 2021," pravijo na Darsu. 

Za izvedbo del na priključku Leskoškova so na javnem razpisu prejeli štiri ponudbe, in sicer ponudbe podjetij GP Krk, Strabag, Gorenjska gradbena družba in Mapri proasfalt. Najnižja ponudba znaša 11,3 milijona evrov, najvišja pa 12,9 milijona evrov. Postopek do sklenitve pogodbe traja predvidoma do tri mesece, če se neizbrani izvajalci ne pritožijo. V tem primeru bi izvajalec lahko bil izbran avgusta. Izvajalec, ki bo izbran, bo od uvedbe v delo imel 14 mesecev časa za izvedbo del. 

Dela trenutno potekajo tudi na viaduktu Kresnica, kjer obnavljajo vozišče. Konec del je predviden 20. julija. Do 13. junija bodo potekala dela tudi na odseku Murska Sobota–Turnišče. 

ljubljanska obvoznica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dela na severni obvoznici

Poleti bo potekala tudi obnova vozišča na delu severne ljubljanske obvoznice. "Predvidoma od sredine junija do sredine avgusta načrtujemo sanacijo močno dotrajanega cestišča severne obvoznice na odsekih Šmartinska-Tomačevo-Dunajska (obeh smernih cestišč hitre ceste H3) ter priključkov krožišč Tomačevo. V prvi fazi dvomesečne obnove bosta zaprta oba prehitevalna pasova (med to zaporo bo pogodbeni izvajalec uredil srednji ločilni pas), promet bo takrat urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer, še vedno pa bo potekal po obeh smernih voziščih hitre ceste (poenostavljeno povedano po obeh polovicah hitre ceste). V drugi fazi bo predvidoma zaprta polovica hitre ceste, in sicer smerno vozišče Šmartinska–Dunajska (torej iz smeri Jarš proti Šiški), promet bo potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer po sosednji polovici hitre ceste. V tretji fazi bo predvidoma zaprta polovica hitre ceste smer Dunajska–Šmartinska, promet bo potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer po že obnovljeni polovici hitre ceste. V predvideni zadnji fazi se znova zapreta zgolj prehitevalna pasova na obeh polovicah hitre ceste (ponovi se torej prva faza)," potek izvedbe del na severni obvoznici opišejo na Darsu. 

V sklopu obnove bodo sanirani tudi priključni kraki križišča Tomačevo. "Za čas zaprtja posameznega priključnega kraka bodo urejeni najbolj optimalni obvozi. Na kraku D (uvoz na hitro cesto v smeri Šmartinske) se bo izvedla niša za cestninski nadzor, ki zahteva izdelavo opornega zidu. Uredili se bosta niši ob stebričku klica v sili, zato se bosta stebrička prestavila. Zamenjale se bodo varovalne ograje, izvedle nove talne označbe ter delno zamenjala vertikalna signalizacija. Zamenjala in uredila se bo tudi cestna razsvetljava," dodajajo. Dela bo izvajalo podjetje Mapri proasfalt, vrednost pogodbenih del pa znaša 5.232.933,25 EUR z DDV.

dela Dars 2021 poletje avtoceste | Avtor: Dars Dars

Kje še bodo potekala dela?

Med poletjem so predvidena dela na še nekaj odsekih slovenskih avtocest. Na odseku Drnovo–Brežice–Obrežje bodo poleti preplastili vozišče. Od 5. julija do 10. avgusta bo potekala sanacija viadukta Žepina na štajerski avtocesti. 

Julija se bodo začela dela na več odsekih. Od julija do novembra bo potekala  obnova vozišča in objektov na odseku Sv. Jurij ob Ščavnici–Vučja vas–Murska Sobota. Od julija do oktobra, predvidoma 80 dni, bo potekala preplastitev vozišča na odseku Kozina–Črni Kal–Sermin na primorski avtocesti. Vozišče bodo preplastili tudi na odseku Gabrk-Fernetiči. Dela se bodo začela julija in naj bi trajala 70 dni oziroma do septembra. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.