Slovenija
13456 ogledov

Klakočar Zupančič SDS podučila glede prava

Trojni referendum Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Državni zbor je na 29. izredni seji razglasil izide novembrskih referendumov. Poslanci SDS so sejo obstruirali.

Državna volilna komisija (DVK) je minuli teden sprejela poročilo o izidih novembrskega trojnega referenduma o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi in ga objavila v uradnem listu, zoper poročilo pa je bila možna pritožba na vrhovno sodišče. To možnost so izkoristili v gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije, vrhovno sodišče pa je pritožbo včeraj zavrglo, ker je bila prepozna. Po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ to za pravnomočnost odločitve ni pogoj.

SDS nasprotuje pravnomočnosti odločitve vrhovnega sodišča

SDS se je odločila za obstrukcijo vseh točk dnevnega reda, četudi izidom referenduma ne nasprotujejo.''Ugovarjamo postopkom, ki so se nadaljevali po referendumskem dnevu 27. novembra, saj je DVK skrajšala vse roke za odločitev o pravnomočnosti rezultatov na podlagi predloga članov volilne komisije iz koalicijskih strank, ki so predlagali skrajšanje rokov in hitrejše ugotavljanje rezultatov referendumov,'' je dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

V SDS trdijo, da odločitev vrhovnega sodišča o pritožbi ni pravnomočna. ''Vsem pogojem bi zadostili, ko bi pridobili vse dokaze, da so bile odločitve vrhovnega sodišča izročene vsem strankam, ne samo DVK, temveč tudi pritožniku,'' je povedala Godec. V SDS tako menijo, da zgolj obvestilo vrhovnega sodišča o prejemu in zavrženju pritožbe ne zadosti pogojem pravnomočnosti.

Klakočar Zupančič: Pravnomočnost nastopi ob razglasitvi, ne vročitvi

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je pojasnila, da gre v tem primeru za sodni postopek. V primeru, ko zoper odločitev sodišča ni možna pritožba, postopek po njenih besedah postane pravnomočen, ko je odločitev sprejeta, in ne ob vročitvi strankam. Slednje je pomembno na prvi stopnji, ko je možna pritožba, ker se od vročitve šteje tek pritožbenega roka, je še dodala.

Klakočar Zupančičeva je opozorila še, da bi v primeru, če bi čakali, da stranke dvignejo pošto, lahko tudi zamudili osemdnevni rok, v katerem mora DZ razglasiti rezultate.

V DZ je bilo na seji prisotnih 48 poslancev, ki so brez glasov proti sprejeli sklepe o razglasitvi izidov. Ti bodo sedaj objavljeni v uradnem listu, zakoni pa bodo lahko stopili v veljavo.

Na trojnem referendumu 27. novembra so namreč volivci odločali o uveljavitvi novele zakona o RTVS, spremembah zakona o vladi ter spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi. Vsi trije zakoni so na referendumih dobili večinsko podporo volivcev. Za zakon o vladi jih je glasovalo 56,7 odstotka, za zakon o dolgotrajni oskrbi 62,3 odstotka, za zakon o RTVS pa 62,8 odstotka.

Na današnji seji se je DZ obenem seznanil s sklepom občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyarja za župana občine Lendava, s čimer mu je zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat poslanca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • bzovc 07:39 24.december 2022.

    To ni več opozicija in zato izgublja z vsakim dnem, bolj in bolj.

  • jan631 19:30 23.december 2022.

    Se še kdo čudi, da so jo na sodišču nogirali?

  • anica00 18:46 23.december 2022.

    Koketa!