Slovenija
786 ogledov

Klasični fiksni priključek ima še več kot 200 tisoč uporabnikov

Stacionarni telefon Profimedias
V Sloveniji je še vedno več kot dvesto tisoč klasičnih telefonskih priključkov, naročniki plačujejo 11,60 evra na mesec, vse klice pa Telekom zaračuna še dodatno.

"Čeprav se število klasičnih telefonskih priključkov vsako leto zmanjšuje, interes za klasično telefonijo še vedno obstaja. Razlog za to je predvsem v njeni zanesljivosti, saj storitev deluje tudi v primeru izpada napajanja z električno energijo, poleg tega je zanjo več zanimanja na območjih, kjer širokopasovne povezave še niso na voljo. Konec leta 2015 je število klasičnih telefonskih priključkov presegalo 200.000, večino med njimi predstavljajo zasebni uporabniki," so pojasnili na Telekomu. 

Po podatkih statističnega urada je bilo konec leta skoraj 117 tisoč gospodinjstev, ki je plačevalo naročnino za klasični telefonski priključek, poleg tega pa še dobrih 93 tisoč podjetij. 

Stacionarni telefon | Avtor: Profimedias Profimedias
Ključna prednost klasičnega fiksnega priključka je zanesljivost, saj deluje tudi v primeru izpada elektrike, IP telefonski priključek pa ne deluje tudi kadar je prekinjena internetna povezava. Klasični priključek zato pogosto uporabljajo npr. za vezavo na alarm, ki  v primeru sprožitve pokliče policijo, varnostno službo ali lastnika. 

Telefonski kabli so marsikje tudi edini način, da prideš do hitrega interneta. Če ni optike ali kabelskega omrežja, ostane le ADSL povezava, ki teče po bakrenih kablih. Ampak ko enkrat kable imaš v hiši, plačevanje naročnine na klasični fiksni priključek ni pogoj za internetno povezavo. 

130 evrov na leto v zrak? 

Zaradi višje zanesljivosti pa je precej visoka tudi cena. Naročnina na klasični telefonski priključek znaša 11,60 evra na mesec, v naročnino pa niso vključeni klici, ki jih je treba plačati posebej. Za primerjavo: fiksni IP priključki v paketih s televizijo in internetom stanejo po en evro, pri mobilni telefoniji pa za mesečno naročnino 7,99 evra v paketu Nori bob dobiš za vključenih 1500 minut (25 ur) pogovorov in 1500 SMS-sporočil. 

Če bi 25 ur govorili prek klasičnega telefonskega priključka, bi za to skupaj z naročnino plačali 80 evrov, a Telekom ponuja tudi paket Klasični neomejeni C, v katerem ima uporabnik za dodatnih 6,32 evra vključene neomejene klice v vsa slovenska omrežja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • erikkk 15:30 21.maj 2016.

    Jst sem odklopu telefon saj imam telefon preko telemachchovega trojčeka ...pride me le 060 centov na mesec ... kličem pa ponavad po 30 X na meseczakaj bi butelj plačeval tiste 17 evrov naročnine ... priporočam ostalim ...prikaži večm ki malo kličete da se losate telekoma

  • leonardo 07:10 20.maj 2016.

    Jaz sem zaradi tega odklopil telefon.Za dvakratni klic v Ljubljano in trikratni klic za naročilo jajc sem plačal vsak mesec 20 do 21 evrov. Ja to je bilo pa preveč. Če ne štejem stalnega nadlegovanja reklamarjev po telefonu.Dal sem prepoved ...prikaži večd klicev za klice v te namene, pa so se znašli in začeli klicati iz mobilnih telefonov. Veste kakšen mir je pri hiši in še 20 evrov prihranim.

  • ginko 22:37 19.maj 2016.

    A imate še kakšen razlog, da še vedno plačujete tudi vsiljeno naročnino za RTV ?