Slovenija
37 ogledov

Klavrn začetek pomladi

Na Obali že cveti Suzana Kos
Koledar nam pravi, da se danes začenja pomlad. Vreme pa sporoča: Zima še ni rekla zadnje.

Natanko ob 12.02, ko bo Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem, se bo začela pomlad. Na prvi pomladni dan je tako Sonce nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem, nato pa se začnejo dnevi še daljšati – do nastopa poletja.

Naj vas včerajšnje lepo vreme in prvi zvončki ne zavedejo – še bo snežilo. Na Agenciji RS za okolje (Arso) za danes napovedujejo dež, dopoldan predvsem na zahodu, popoldan pa tudi v osrednjih in južnih krajih. "Ponoči se bodo padavine nekoliko okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo spustila na okoli 800, na Notranjskem in Kočevskem tudi do 400 m nadmorske višine," so zapisali. Jutri čez dan se bo zjasnilo.

Preseženo dolgoletno povprečje

Na Kredarici vztraja štirimetrska snežna odeja. Po podatkih Arsa je bila zima s snegom po večjem delu radodarnejša bolj kot običajno. Izjema je le Maribor, kjer so za povprečno maksimalno višino snežne odeje zaostali za nekaj več kot deset centimetrov. Po do zdaj zbranih podatkih je bilo največ padavin v Beli krajini – kar dvakrat več od dolgoletnega povprečja.


Komentarjev 1
  • Scott 17:44 20.marec 2013.

    Klavrn začetek pomladi, kriv pa Gospod Janez Janša???