Slovenija
35 ogledov

Klemenčič, novi Kos

Goran Klemenčič nadzira poklicne funkcionarje, poslanci, ki so tudi poklicni fun Žurnal24 main
Korupcija. Drago Kos pisarno prepušča Goranu Klemenčiču, nekdanjemu sodelavcu notranje ministrice. Podpora. Penko: “Ni razloga, da Klemenčič ne bo všeč kateri od političnih opcij.”

"Na čelu protikorupcijske komisije smo dobili najboljšega človeka," meni Boštjan Penko, prvi šef urada za preprečevanje korupcije.

Predsednik države Danilo Türk je namreč za naslednika Draga Kosa, ki komisijo za preprečevanje korupcije zapušča konec septembra, izbral Gorana Klemenčiča. Namestnika nekdanjega sodelavca notranje ministrice Katarine Kresal pa bosta naslednjih pet let novinar Rok Praprotnik in ekonomist Jože Končan.

Odziv opozicije
SDS. Predsednik države tudi tokrat ni presenetil. Nova ekipa je porok za zaščito sedanje oblasti, njihovih podpornikov in njihovih koruptivnih dejanj.
SNS. Gre za poplačilo političnih dolgov. Slovenija tone v policijsko državo. Verjetno bomo priča celi vrsti skonstruiranih političnih procesov za odstranitev političnih nasprotnikov sedanje oblasti.

Premalo moči in vpliva
Penko pričakuje, da bo komisija tudi z novim vodstvom koruptivna ravnanja v družbi skušala nadzirati na sistemski ravni.

"Nobena protikorupcijska komisija sama ne more povsem odrezati pasti ali vzvode za korupcijo. Komisija tudi ni namenjena reševanju in kaznovanju posameznih nezakonitih ravnanj, zato so tu organi pregona," dodaja Penko in opozarja, da komisijo v boju proti korupciji tudi poslej čaka soočenje z vedno bolj "sofisticiranimi oblikami korupcije, ki navzven in na videz povsem zakonito obidejo pravni red". Komisija si v protikorupcijskem boju, po mnenju Penka, zasluži "več možnosti, moči in vpliva na oblikovanje ter sprejem zakonodaje in strategij".

Brez nadzora
Tako kot trenutno še Kosove komisije pa tudi Klemenčičeve komisije pri odločanju ne bodo nadzorovali poslanci. Na junijski parlamentarni seji je bila namreč ukinjena komisija, ki je bila pristojna za nadzor nad delom protikorupcijske komisije.

Dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat sicer opozarja, da morajo biti člani komisije pri svojem delu neodvisni in poslanci zato v njihovo neodvisnost ne smejo posegati. "Nad parlamentarnim nadzorom nisem navdušen, saj je tak nadzor lahko podvržen morebitnim konfliktom interesov. Sodni nadzor nad odločitvami protikorupcijske komisije bi zadostoval. Po eni strani bi ščitil zakonitost delovanja komisije, po drugi pa pravice posameznikov, ki jih komisija nadzoruje," meni Pirnat.

Lahko postanejo orodja
Penko se sicer ne boji, da bi politična opozicija nasprotovala imenovanju Türkove izbire novega vodstva komisije. "Komisijo in Draga Kosa se je do sedaj preveč umeščalo v politično shemo in njegova ravnanja se je prevečkrat ocenjevalo kot politična. Resnično nevarno, da komisija postane orodje v rokah politike, pa bi postalo le, če bi postala odkrito tolerantna do koruptivnih ravnanj oblasti, ki je ta organ ustoličila in kritična do političnih nasprotnikov te oblasti," na koncu sklene Penko.

Klemenčičeva komisija?
Protikorupcijska komisija zdaj velja za “Kosovo”. Bo v prihodnje “Klemenčičeva”? "Delovali bomo kot moštvo. Protikorupcijska komisija je kolektivni organ in ne organ posameznikov," pravi imenovani namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.