Slovenija
39 ogledov

Klemenčič trikrat proti

Katarina Kresal, Aleš Zalar Benjamin Kovač
(Proti)korupcija. Sodišče naj zavrne tožbo Kresalove in izloči Zalarja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki jo vodi Goran Klemenčič, upravno sodišče poziva, naj zavrne tožbo, s katero bivša ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal izpodbija načelno mnenje o domnevno koruptivnem sklepanju poslov ministrstva z znancem Kresalove, Igorjem Jurijem Pogačarjem.

“Glede na izoblikovano in uveljavljeno sodno prakso smo mnenja, da je treba tožbo zavreči oziroma če bo sodišče ocenilo, da je pristojno za odločanje v tej zadevi, tožbo tožeče stranke kot neutemeljeno v celoti zavrniti,” pojasnjujejo na KPK, od koder so sodišču ta teden poslali odgovor na tožbo Kresalove, vloženo v začetku septembra.

Zalarja bi izločili

Poleg Kresalove pa na upravnem sodišču trenutno obravnavajo spora, ki sta ga s tožbama proti KPK ločeno sprožila najprej šefinja zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec, nato pa še bivši glavni inšpektor za delo Borut Brezovar. Oba izpodbijata načelni mnenji, ki jima pripisujeta domnevno koruptivna ravnanja na področjih njunega dela.

V obeh sporih zoper KPK soodloča upravni sodnik Boštjan Zalar, brat pravosodnega ministra in strankarskega kolega Kresalove, ki vodi Liberalno demokracijo Slovenije (LDS), Aleša Zalarja. Zato na KPK nasprotujejo Zalarjevi vlogi sodnika poročevalca. “Komisija je 14. septembra sodišču v obeh primerih zaradi okoliščin, ki zbujajo dvom o nepristranskosti sodnika, zahtevala njegovo izločitev. Enaindvajsetega septembra pa je komisija prejela sklep predsednice upravnega sodišča, s katerim je zavrnila to zahtevo, a sklep še ni pravnomočen,” pojasnjujejo na KPK.

Pritožba menda bo

Tako naj bi bilo dokončno znano, ali bo Zalar v obeh postopkih še najprej sodeloval, šele ko se bo KPK odločila, ali bo s pritožbo zoper zavrnjeno zahtevo ponovno zahtevala njegovo izločitev. Neuradno nameravajo na KPK pritožbo vložiti v naslednjih dneh, ko se izteče rok, a tega uradno še niso potrdili.

Komentarjev 6
  • gec 17:08 01.oktober 2011.

    ti jih imaš očitno že iz otroštva da take bedarije pišeš.

  • Genius 11:41 01.oktober 2011.

    Dobro si je hotel postlati LDS na račun umskega invalida Borata. S parimi procenti, ki so se prebili v parlament, so dobili notranje in pravosodno ministrstvo. Bravo, vse pohvale vredno, samo kaj, ko jim ne gre več po planu. Ni ...prikaži več čudno, da se bojijo zamenjave vlade, samo mislimo si lahko, kakšne svinjarije se še dogajajo v teh krogih ... garažna afera je samo nakazala, kako demoralizirani so ti ljudje, ampak računi pridejo.

  • Genius 10:04 01.oktober 2011.

    A mi lahko bolj natančno razložiš, zakaj imaš takšno mnenje o meni? ;)