Slovenija
58 ogledov

Klicali na pomoč, nato zgoreli

V prometni nesreči na poljanskem klancu je bil med osmimi smrtnimi žrtvami en ot Žurnal24 main
Na današnji dan pred šestimi leti se je na poljanskem klancu zgodila huda tragedija, v kateri je umrlo osem ljudi. Kljub številnim opozorilom se je gradnja avtoceste zaključila šele junija lani.

Nesreča z izjemno tragičnimi posledicami se je zgodila na nevarnem poljanskem klancu v torek, 19. aprila 2005, pet minut po tretji uri popoldne. Zakrivil jo je 26-letni voznik kombija iz Ljubljane, ki je vozil proti Ljubljani. V desnem nepreglednem ovinku je iz neznanega vzroka zapeljal na levo stran vozišča. Pri tem je oplazil nasproti vozeče tovorno vozilo s polpriklopnikom, ki ga je proti Novemu mestu vozil hrvaški državljan, na njem pa so bili naloženi osebni avtomobili. Oplazenje je bilo tako močno, da je kombi s povsem uničenim sprednjim delom zaneslo pod cesto, tovornjak pa na levo stran ceste, kjer se je pri preklopniku prelomil in nagnil v breg. Tragedijo pa je povzročil požar, ki je izbruhnil takoj po trku.

Klicali na pomoč, a jih je zajel ogenj
Ogenj je zajel in uničil avtomobile, ki jih je vozil tovornjak, še huje pa je, da sta zgorela tudi dva avtomobila, ki sta se zarila pod tovornjak, ko je ta pristal na njuni strani vozišča. V prvem, golfu, so se proti domu peljale štiri trebanjske občanke, v citroen xsari, ki jo je za golfom vozil 50-letnik iz Kranjske Gore, pa še njegova žena, njun sin in petletna vnukinja. Po izjavah očividcev je bila po trku večina še živa, saj naj bi celo klicali na pomoč, ki pa je bila zaradi njihovega ukleščenja v avtomobila in takojšnjega izbruha ognja prepozna. Šestčlanska ekipa novomeških gasilcev, ki je pridrvela na kraj nesreče s petimi avtomobili v desetih minutah, je lahko le še gasila v glavnem že zgorela vozila. 56-letna voznica iz Ljubljane pa se je s sopotnikom v torek na poljanskem klancu znova rodila. Vozila je za nesrečniki v xsari in se tudi zapletla v trk, vendar sta bila s sopotnikom le lažje poškodovana in sta lahko skočila iz avta, še preden so ga zajeli plameni.

Spomnimo, da je bila dolenjska hitra cesta zaradi nesreče zaprta med Trebnjim in Novim mestom polnih sedem ur. Posledice nesreče so odstranjevali še v sredo, kraj tragedije pa je bil poln gorečih sveč, ki so jih prižgali svojci žrtev in drugi ljudje.

V petih letih kar 38 smrtnih žrtev
Prav uporaba avtoceste je pokazala, kako nevarna je bila dotrajana dolenjka. Od lanskega junija je na avtocesti umrl en človek, in sicer uslužbenec Darsa, medtem ko je v petih letih na takrat še edinem kraku hitre ceste umrlo kar 38 ljudi. Črno statistiko si lahko preberete TUKAJ.

"Na celotnem odseku avtoceste na območju PU Novo mesto smo v letu 2011 obravnavali 28 prometnih nesreč. V eni nesreči je ena oseba umrla, v štirih prometnih nesrečah so se osebe lažje poškodovale, 23 pa se jih je zgodilo z materialno škodo. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost,"
nam je sporočila Alenka Drenik, tiskovna predstavnica PU Novo mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.