Slovenija
56 ogledov

Kljub obljubam položaj še naprej ostaja nerešen

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
V javnosti se z obljubami vladnih predstavnikov ustvarja vtis, da se stvari urejajo ali da so celo že urejene, a temu ni tako. Zaposleni na STA pozivajo k takojšnji rešitvi položaja in ureditvi financiranja.

Kljub vsem zagotovilom vladnih predstavnikov - vključno s predsednikom vlade Janezom Janšo -, ki jih ti dajejo ob prisotnosti najvišjih predstavnikov EU, da bodo v kratkem dokončno razrešili po njihovem mnenju "manjši in nepotreben zaplet" s sofinanciranjem STA, zaposleni še vedno čakajo, da se bo to zgodilo, so zapisali v pismu, ki so ga podpisali svet delavcev, Sindikat novinarjev STA in zastopstvo uredništva.

"Glede na zadnje 'usklajevalne sestanke' z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo, ki se mu v nasprotju z obljubami oblasti nikamor ne mudi in izpolnitev zakonske dolžnosti ustanovitelja za plačilo javnega dela servisa vse bolj odkrito pogojuje s tem, da bo kar sam prevzel vlogo urednika, direktorja in nadzornika družbe, smo vse bolj prepričani, da plačila za že opravljeno delo ne bo," so navedli.

Povzetke novic bi pregledoval in presojal kar Ukom

Predstavniški organi zaposlenih so se seznanili s potekom torkovih pogovorov, iz katerih pa direktor Ukoma, kot so navedli, "v sporočilu za javnost v potvorjeni obliki navaja trditve, ki so po zagotovilih udeležencev sestanka s strani STA daleč od resnice". Za zaposlene je najbolj nesprejemljivo temeljno izhodišče, po katerem bi kar na Ukomu pregledovali povzetke novic in presojali njihovo vsebino in na podlagi tega arbitrarnega pristopa odmerjali višino plačila. To je poskus grobega posega v avtonomnost, ki mu svet delavcev, Sindikat novinarjev STA in zastopstvo uredništva odločno nasprotujejo.

"Predlagano pogodbeno določilo, za katerega se zavzema Urbanija in naj bi omogočilo, da bi naši naročniki kar leto dni poobjavljali vsebine STA brezplačno, je izraz popolnega nerazumevanja in kaže nespoštljiv odnos do našega dela. Ni si STA sama izmislila, da opravlja javno službo IN tržno dejavnost, ampak tako določa zakon o STA," so poudarili v pismu slovenski in evropski javnosti.

Opozorili so tudi, da Urbanija zanemarja tudi dejstvo, da od dobrih dveh milijonov evrov sredstev, kolikor bi jih morala STA dobiti letos, Ukom že dva tedna samo obljublja 845.000 evrov. "Namesto da bi jih STA nakazal v obliki predujma, kot je sklenila vlada, si izmišljuje nove in nove pogoje ter odlaga plačilo za že opravljeno delo," so opozorili.

Za povečevanje tržnih prihodkov jim predlaga fotografiranje porok

Prepričani so, da želi Urbanija na lastno pest ali pa s podporo vlade spremeniti poslovni model STA, po katerem bi ta ostala brez dobršnega dela tržnih prihodkov, hkrati pa ustanovitelj za to ne bi prispeval nobenih dodatnih finančnih sredstev, celo nasprotno, prizadeva si za njihovo znižanje. "Za povečevanje tržnih prihodkov STA namesto tega zasmehovalno predlaga fotografiranje porok," so izpostavili.

Direktorja Ukoma Uroša Urbanijo pozivajo, naj se loti dela in izpolni pričakovanja vlade ali pa se umakne nekomu, ki bo to znal narediti. Od sodne veje oblasti pa zaposleni pričakujejo, da bo v najkrajšem možnem času, ob spoštovanju vseh procesnih rokov, odločila o vloženih izvršbah, saj je od tega odvisna usoda zaposlenih in njihovih družin, po mnenju zaposlenih pa tudi ugled Slovenije v mednarodni javnosti.

Kmalu bo minil že 200. dan, odkar vlada ne izpolnjuje svoje zaveze, h kateri jo vežeta tako zakon o STA kot sedmi protikoronski paket ukrepov, "pri tem pa očitno direktor Ukoma računa na to, da se bo STA sesedla, še preden bo uspela dokazati svojo pravico na sodišču", so v pismu še zapisali predstavniški organi zaposlenih na STA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.