Slovenija
17 ogledov

Ključna določitev vsebine

Prva faza obnove žužemberškega gradu – oboka in stolpov – se približuje koncu. ( Žurnal24 main
Grad Žužemberk. Potrebno bo poenotenje o nadaljnji prenovi in namembnosti.
Želimo, da bi grad postal osrednja turistična in tudi upravna točka.
Vlado Kostevc, direktor občinske uprave Občine Žužemberk

Žužemberk. Glede prenove žužemberškega gradu, ki je v lasti Občine Žužemberk, je odprtih še veliko vprašanj, je izpostavil Slavko Gliha, predsednik odbora za njegovo obnovo. “Treba je tudi natančno definirati namembnost gradu in končnih uporabnikov,” je dodal.

Obnova. “Grad po veliko letih prehaja v statično urejenega. Vsaj oporne stene bodo statično sanirane, vsi stolpi prekriti, obnovljene stene pa so zavarovane tudi s kritino,” je pojasnil Škufca. V obnovo gradu so do zdaj vložili že skoraj poldrugi milijon evrov občinskih in državnih sredstev.

Nova vsebina
Po mnenju Jelke Pirkovič, generalne direktorice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je najprej potreben dober konservatorski načrt, za dolgoročno ohranitev gradu pa je ključna določitev vsebine. “Vse je treba na novo premisliti in dati gradu novo vsebino – tako, kakršno ljudje potrebujejo,” je izpostavila in dodala, da bi bilo treba različne vsebine kombinirati, da bi bile namenjene tako lokalni skupnosti kot turistom.

Za občino in turiste
Na Občini Žužemberk so o vsebinah, ki naj bi se v gradu po njegovi obnovi odvijale, že razmišljali. “Tukaj gre za delovanje občine in občinske uprave, turističnih in vinogradniških društev ter tudi za visok turizem, ki prav gotovo sovpada s prostori v gradu,” je pojasnil župan Franc Škufca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.