Slovenija
36758 ogledov

Kmalu revolucija pri plačevanju prispevkov

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Kmalu pomembne novosti pri plačevanju prispevkov.

"V kratkem bo na eDavkih implementirana dopolnjena oziroma optimizirana eKartica, ki bo uporabniku omogočila vpogled v stanje odprtega dolga, iz katerega bo lahko kreiral tudi plačilne naloge s QR kodo. Te plačilne naloge pa bo lahko nato uporabil za namene izvedbe plačila obveznosti. V primeru, da bi uporabnik obveznosti plačal z zamudo, bo lahko izvedel tudi obračun zamudnih obresti," napovedujejo na finančni upravi.

Deluje pa že generiranje plačilnih nalogov s QR kodo iz oddanih obrazcev za obračun prispevkov. Vsem, ki imajo mobilno banko, to omogoča plačilo z enim klikom, poskenirana koda namreč podatke samodejno prenese v plačilni nalog, potrebno je le še potrditi plačilo.

Pri oddanem ali predvloženem obrazcu OPSVZ poiščite gumb Pripravi plačilna navodila.

Generiranje UPN naloga v eDavkih | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Nato se odprejo podatki za plačilo. Možnost eplačilo, ki bi uporabnika preusmerila na spletno banko, še ne deluje, je pa mogoče s klikom na Pripravi UPN ustvariti pdf dokument s štirimi plačilnimi nalogi za plačilo prispevkov za pokojnino, zdravstvo, starševsko varstvo in zaposlovanje.

Generiranje UPN naloga v eDavkih | Avtor: slika zaslona slika zaslona

Vsi štirje plačilni nalogi imajo QR kodo, ki se jo z mobilnim telefonom preverjeno da prebrati kar z zaslona, podatki pa se v mobilni bančni aplikaciji avtomatično naložijo v plačilni nalog.

Generiranje UPN naloga v eDavkih | Avtor: slika zaslona slika zaslona
Do konca leta revolucija: vsi prispevki in davki na eni položnici

Predvidoma do konca leta pa bo finančna uprava v sodelovanju z upravo za javna plačila omogočil plačilo vseh davkov in prispevkov z enim plačilnim nalogom.

"Pričakujemo, da bo rešitev implementirana do konca leta 2018. Rešitev predvideva, da bo plačnik prispevkov, ki se bo registriral za tak način plačevanja prispevkov, prejel plačilni nalog v svojo spletno banko, kjer bo plačilni nalog le še potrdil," pravijo na finančni upravi.

Zdaj večina davke in prispevke vsak mesec plačuje s petimi plačilnimi nalogi, čeprav jih je mogoče plačati le s tremi. To že pri plačilu prek spletne banke pomeni približno dva evra stroškov vsak mesec, če bi kdo želel plačilne naloge plačati na okencu, bi ga to na pošti stalo sedem evrov, na NLB pa dobrih deset evrov, če ima tam odprt osebni račun, sicer pa 25 evrov.

Plačilo položnice. Le redki jo koristijo Slovenija Plačilo davkov in prispevkov s sklicem 99996: poenostavitev izkoriščajo le redki

Tako dolgo je trajalo, ker so prispevki in dohodnina prihodki treh različnih blagajn: pokojninske, zdravstvene in proračuna. "Tako prihodki iz naslova plačane akontacije dohodnine, prispevkov za starševsko varstvo in prispevki za zaposlovanje predstavljajo prihodek državnega proračun, prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje ZZZS, prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa ZPIZ. Vsaka blagajna je samostojna pravna oseba, za katero Furs pobira davke in prispevke," pojasnjujejo na finančni upravi. Doslej so lahko samo s plačilom na tri različne podračune zagotovili, da so bili vsi prihodki isti dan tudi na voljo posamezni blagajni javnega financiranja, po novem bo drugače. 

Pomemben korak k poenostavitvi je bila uvedba predizpolnjenih obrazcev za prispevke v začetku januarja 2017, sledilo je podaljšanje roka za plačilo (pet dni po izplačilu dohodka oziroma do 20. v mesecu), nato uvedba univerzalnih plačilnih nalogov s QR kodo, ki omogoča plačevanje vseh plačilnih nalogov (OCR koda je omogočala le plačevanje z sklicem 12).

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Jose Bulgaras 06:31 16.maj 2018.

    aaa sem že mislil, da se bo dal plačat v btc ltc ali eth :)

  • deželan 20:06 15.maj 2018.

    A če se uradnik sreča z matematiko je to revolucija ?

  • Ludvik Miholic 19:40 15.maj 2018.

    SLOVENSKE SVINJE SO MENI OBDAVCILI SVINJAKE IN STALE ZA BIVALNE PROSTORE PROKLETE SLOVENSKE SVINJE PA SE POVRHU HOCETE IMETI MORJE KATERO JA ZE ZDAVNAJ PRODAL USTASEM SLOVENSKA SVINJA KATERI IMA IME EDVARD KARDELJ