Slovenija
1489 ogledov

Plačilo davkov in prispevkov s sklicem 99996: poenostavitev izkoriščajo le redki

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Možnosti plačila prispevkov z manj položnicami ne izkorišča skoraj nihče, število tistih, ki jo, pa se še zmanjšuje.

Samostojni podjetnik mora plačati prispevke za zdravstvo, pokojnino, zaposlovanje in starševsko varstvo, poleg tega pa še akontacijo dohodnine. Če ni zavezanec za DDV, mora torej plačati pet položnic. Dve izmed njih sta pri minimalnih prispevkih visoki le po evro in pol, provizija za plačilo prek spletne banke pa je okrog 40 centov za vsako plačilo. Kdor bi ta dva prispevka plačal na okencu, pa bi za provizijo lahko plačal več od zneska na položnici. 

Ena položnica za prispevke so sanje, možne so pa "le" tri

Pred štirimi leti se je razprava o plačilu prispevkov z eno položnico iztekla tako, da se je za samostojnega podjetnika število položnic znižalo na najmanj tri. Še vedno je treba prispevke za zdravstvo nakazati na račun ZZZS, za pokojnino na račun ZPIZ, davke in prispevke za zaposlovanje ter starševsko varstvo pa v proračun. Je pa od oktobra 2001 možno prispevke, ki gredo v isto blagajno, plačati z eno položnico. Vse, kar gre v proračun, je tako mogoče plačati z enim plačilnim nalogom, na katerega je treba zapisati sklic SI 19 davčna številka-99996. 

Finančna uprava statistike, koliko davčnih zavezancev uporablja ta sklic, ne vodi, jih je pa po njihovih ocenah malo, število pa se še zmanjšuje. 

"Splošnega sklica ne uporabljamo"

V računovodski hiši Unija pravijo, da pri podatkih za nakazila, ki jih pripravljajo za svoje stranke, v glavnem podjetja, splošnega sklicevanja na DŠ-99996 ne uporabljajo. "Uporabljamo sklice, ki so določeni za posamezno vrsto prispevka in davčnega odtegljaja. Le na ta način zagotovimo, da se plačani znesek tudi na Finančni upravi evidentira na tisto vrsto prispevka oziroma davčnega odtegljaja, kot smo jih zavedli v poslovnih knjigah," pojasnjujejo. 

Plača se vse, kar ste dolžni, ne samo tisto, kar bi radi 

Pri plačilu s sklicem 99996 namreč dacarji ne vedo, kateri prispevek oziroma davek znotraj določene blagajne ste želeli plačati, kot pojasnjujejo, s tem sklicem na plačilnem nalogu zavezanec "prostovoljno dopusti, da se s plačilom pokrivajo najstarejše davčne obveznosti po datumu zapadlosti - vendar le znotraj posamezne javnofinančne blagajne". Tako se lahko zgodi, da s plačilom pokrijete zapadlo akontacijo dohodnine, za del dohodnine in prispevek za zaposlovanje in starševsko varstvo pa ostanete dolžni in vas zanje terjajo. 

Pred nakazilom je zato v eDavkih pametno preveriti Kartico zavezanca, kjer vidite, če davkariji že kaj dolgujete. 

Leta 2011 je bila precejšnja zmeda

"Ko je bila leta 2011 ta možnost zavezancem ponujena, so nekatere naše stranke zahtevale uporabo tega splošnega sklica pri plačilih zaradi zmanjšanja stroškov bančnih provizij. Vendar pa smo zaradi nepreglednosti knjiženih plačil in konto kartic na davčni upravi ter kontrolo s plačili v poslovnih knjigah to opcijo hitro opustili. Mogoče bi bilo zaradi razvoja ta aplikacije na Finančni upravi danes drugače, ampak tedaj je bila pri plačilih in pregledih konto kartic zavezancev v sistemu eDavki res velika zmeda," pravijo v računovodski hiši Unija. 

Dodajajo, da uporabo splošnega sklica odsvetujejo vsem zavezancem, saj je "prihranek pri stroških bančnih provizij zanemarljiv v primerjavi z morebitnim stroškom preknjiževanja plačil in razčiščevanja odprtih obveznosti". 

Komentarjev 5
  • Slovenija1 21:25 19.januar 2015.

    Vsi prispevki so plačani vsak mesec tekoče do centa natančno, vendar jih DURS napačno knjiži, pa ni važno, ali so nakazani na sklic 99996, ali pa na pet različnih sklicev. Vedno jih je treba prositi pisno, da naredijo ustrezne preknjižbe na pravilne konte.

  • korisnik_362 14:10 19.januar 2015.

    YaKo, ste prepričani, da niste z istim plačilnim nalogom plačevali še prispevkov za zdravstvo in pokojnine, ta dva je namreč treba plačati ločeno, ker gresta na ločena transakcijska računa.

  • YaKo 11:09 19.januar 2015.

    Ampak v praksi to ne funkcionira. Prepričan iz lastnih izkušenj. Plačal 100% vse. Potem pa ne enem kontu presežek, na drugem minus. Presežek preknižijo po urgenci in zaračunajo zamudne obresti za tisti konto ki je imel minus.