Slovenija
50 ogledov

Kmalu še boljše vremenske napovedi

Računalni  ARso Anže Petkovšek
Na Arsu so predstavili superračunalnik, ki bo še izboljšal napovedovanje vremena.

Superračunalnik, ki  bo v polni funkciji septembra, je sestavljen iz 62 računalniških vozlišč, ima 1.200 jeder, dva terabajta delovnega spomina in 120 terabajtov prostora na disku. V sekundi lahko izvede 20 milijard računski operacij, kolikor bi jih en človek po besedah Jureta Jermana z Agencije RS za okolje (Arso) opravil v 20 letih.

Ko je polno obremenjen, porabi 30 kilovatov elektrike, kar bi zadoščalo za ogrevanje dveh srednje velikih hiš. Računalnik bodo kot prvi v Sloveniji hladili s podtalnico. Superračunalnik je stal 640 tisoč evrov, a je le del projekta Bober, ki bo stal 33 milijonov evrov, 85 odstotkov od tega so evropska sredstva.

Projekt začeli zaradi poplav

Projekta Bober se je Arso lotil zaradi poplav v Železnikih, ki jih niso dobro napovedali niti jih niso mogli kakovostno spremljati. V sklopu projekta, ki se je začel maja 2010 in se bo zaključil junija 2015, bodo postavili 281 merilnih mest za merjenje padavin, višine snega, vodostajev in podzemnih vod. Večinoma bo šlo za posodobitve postaj, ki jih zdaj honorarni sodelavci odčitavajo na terenu. Zdaj po letih umeščanja v prostor in urejanja služnosti začenjajo gradnjo prvih 42 merilnih mest, do vseh merilnih mest bo treba pripeljati elektriko, za kar so potrebna soglasja lastnikov vseh zemljišč. Generalni direktor Arsa Joško Knez kljub temu računa, da s projektom, ki naj bi se končal junija 2015, ne bodo zamujali. Ko bo projekt zaključen, bo izmerjenih 56 milijonov podatkov na leto ali milijon podatkov na teden. 

V sklopu projekta bodo na Pasji ravni v Polhograjskih dolomitih postavili nov meteorološki radar, ki bo dal boljšo sliko padavin v zahodni Sloveniji. Zdaj meteorološki radar stoji le na Lisci. 

"Ta projekt je dokaz, da državne agencije lahko delajo zelo učinkovito," je ob tem dejal minister Dejan Židan in poudaril, da bo denar iz kohezijskih sredstev porabljen v korist ljudi. 

Zaradi superračunalnika se vreme ne bo napovedovalo za več dni, denimo za dva tedna vnaprej, je opozoril prognostik Jure Cedilnik, bo pa bistveno boljše napovedovanje izrednih dogodkov, na primer poplav in neviht. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.