Slovenija
20 ogledov

Kmalu trošarine na sladkarije?

Pahor in Marušič Benjamin Kovač
Zelena luč za spremembe v zdravstvu. Prvi korak k uvedbi participacije glede na prihodke.

Vlada je na današnji seji potrdila dokument nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020, s katerim bi ukinili dodatno zdravstveno zavarovanje in uvedli nov prispevek glede na dohodke zavarovanca.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je ob tem poudaril, da zadnji podatki kažejo, da Slovenci namenjamo kar polovico denarja za zdravstvene storitve iz lastnega žepa: "Države, ki namenjajo večji delež za zdravstvo iz žepa, sodijo med manj razvite."

Dokument sicer še ne vsebuje predlogov zakonov o zdravstveni dejavnosti ter novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki naj bi ju vlada obravnavala jeseni. Takrat naj bi se pričela tudi javna razprava o dokumentu, pripravljeni pa naj bi bili tudi končni izračuni novega sistema. Z novo dajatvijo naj bi sicer zbrali 244 milijonov evrov na leto.

Zavarovanci bi plačevali prispevek oziroma splošno participacijo glede na dohodkovni razred oziroma višino prihodkov.

Izplačila naj bi potekala preko Davčne uprave RS. "Premožnejši bodo plačevali več kot siromašnejši za enake pravice," je dodal predsednik vlade Borut Pahor.

Siromašnejša košarica pravic
Takim plačilom že nasprotujejo zdravstvene zavarovalnice, ki ponujajo dodatna zdravstvena zavarovanja in ki pravijo, da gre pri novem sistemu za neke vrste obvezen samoprispevek.
Marušič je ob tem poudaril, da se bodo morale zavarovalnice prilagoditi in ponuditi trgu take zavarovalne produkte, ki bodo vključevali pravice, ki v splošni košarici pravic ne bodo vključene. Marušič je pri tem omenil zavarovanja za lastnike avtomobilov. Iz splošne košarice pravic bi se sicer izključile nekatere pravice, kot na primer nenujni prevozi in zdraviliško zdravljenje.

Zavarovalnice: Rušenje solidarnosti

Zdravstvene zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, menijo, da predlagan sistem ruši in ne krepi solidarnost. Posledice bodo po njihovem mnenju čutili bolniki, ki bodo morali določene storitve plačevati sami, saj jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne bo krilo. Skupni stroški bodo tako za posameznike višji, menijo.

"Posameznik bo lahko plačeval nižji prispevek od današnje premije dopolnilnega zavarovanja, vendar pa bo moral določene storitve, ki bodo izločene iz obveznega zavarovanja, plačevati," so zapisali v Vzajemni. Opozarjajo na zaplete pri določanju višine samoprispevka glede na dohodninsko napoved in se sprašujejo, kdo ga bo pobiral.

V zavarovalnici Triglav menijo, da se z napovedano spremembo ne povečuje obseg sredstev za financiranje zdravstva in se ne reformira sistema delovanja zdravstvenega varstva. Strinjajo se, da bodo posledice novega načina financiranja občutili bolniki, ki bodo morali vedno več zdravstvenih storitev, zdravil in pripomočkov plačevati iz žepa.

Tako menijo tudi v Adriatic Slovenica, kjer so sicer predlog vlade označili za nedomišljen in finančno nevzdržen. Nenazadnje v slednji opozarjajo, da bi se s takim ukrepom "na stežaj odprla vrata“ tujim zavarovalnicam, ki bi ukinitev domačih dopolnilnih zavarovalnic razumele kot odlično poslovno priložnost.

Komentarjev 7
  • mia 12:32 01.junij 2012.

    res bi imelo zdravstvo korist od trošarin na sladkarije, a veliko učinkioviteje bi bila subvencija kmetom in kmetijsko predelovalnim obratom za eko, bio pridelavo, trgovcem pa ukiniti davek na tako pridelano hrano. s tem bi se bistveno zmanjšalo številko obolenj. ...prikaži več revni sloj bi si lahko privoščil tudi zdravo hrano in ne le ind. predelano hrano polno pesticidov in editivov.

  • jst 14:22 21.julij 2011.

    Prosim za odgovor. Kdaj bodo dali trošarino na svež kruh kajti tudi ta ni zdrav. Ja tisti ki tako lepo zadiši ko greste v Ljubljani mimo domače pekarne in zadiši po sveže pečenim kruhom, ne ga uživati ker sveže ...prikaži več pečen(vroč) kruh NI ZDRAV.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:35 21.julij 2011.

    Meni se pa zdi ta predlog ok,saj bomo tut s tem preprečili,da bi kmalu postali taki,kot une špehnate bombe od 300 kg iz obljubljene dežele Hamburgerland!