Slovenija
7419 ogledov

Kmete in podjetja pozvali, naj si poiščejo vodo drugje

Sušna Rižana. Zadostne količine vode naj bi v Istro v prihodnje pritekle iz širš Žurnal24 main
Ribiška družina Koper je opozorila na nižji pretok reke Rižane od predpisanega in Rižanski vodovod pozvala spoštovanju določb vodnega dovoljenja.

Pretok Rižane je bil po podatkih spletne strani Agencije RS za okolje ob 9. uri na merilnem mestu pod Kubedom 80 litrov na sekundo. V vodnem dovoljenju za Rižanski vodovod piše, da mora podjetje zagotoviti 110 litrov na sekundo, je na današnji novinarski konferenci opozoril Miha Bertok iz Ribiške družine Koper.

Kot je dejal, pristojni Rižanskemu vodovodu niso odobrili zahteve za zmanjšanje ekološko sprejemljivega pretoka, prenizka pa je že zdaj določena vrednost. Opomnil je na mnenje Inštituta za vode RS, ki je v postopku izdaje vodnega dovoljenja leta 2012 predlagal 160 litrov na sekundo.

Ni izrednih razmer, ki bi dovolile zmanjšanje pretoka, je zatrdil Bertok. Zahteval je, naj dejanski pretok preverja ustrezna inšpekcija. Pripomnil je, da so do zdaj državne službe prelagale odgovornost druga na drugo.

Na premikanje rib ne bodo pristali

Upravni odbor Ribiške družine Koper bo odločal o morebitni vložitvi kazenske ovadbe zoper Rižanski vodovod, je napovedal. Prepričan je, da lahko na takšen način dosežejo več, kot so s številnimi prijavami v minulih letih.

"Pitna voda je ustavna pravica, ampak za druge namene se lahko uporablja drugačno vodo," je rekel Bertok in pozval kmete ter podjetja, naj si priskrbijo in plačajo vodo iz drugih virov. Opozoril je, da vsi, ki uporabljajo vodo iz Rižane brez vodnega dovoljenja, kršijo zakon.

Na račun vodstva Rižanskega vodovoda je predstavnik ribičev izrekel še veliko ostrih besed. Med drugim je dejal, da direktor podjetja s pozivi k preselitvi rib v druge vodotoke diskreditira strokovno znanje članov ribiške družine. "Celotnega habitata ni mogoče preseliti. Ne bomo pristali na nobeno premikanje rib," je zatrdil.

Količine vode ne zadostujejo več 

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj se je na obtožbe odzval z besedami, da podjetje ni povzročilo suše, ampak je prva žrtev te suše. Kot je dejal, je hvaležen ljudem, ki so večinoma razumeli, v kakšni stiski so v podjetju v tem času. "Žal se tudi v teh časih najdejo posamezniki, ki tega očitno ne razumejo," je dodal.

Poudaril je, da je naloga javnega podjetja zagotoviti pitno vodo ljudem in da imajo čisto vest. "Iz reke Rižane ne priteče samoumevno več nič. Vse, kar priteče ali pa vzamemo, je iz njenega zaledja, podtalja, ki je omejeno. Vsak dan je tam manj vode. Vsak dan je manj jemljemo za potrebe vodooskrbe. Pri tem pa še vedno vračamo v strugo maksimalne količine, ki jih lahko damo. Te količine niso več zadostne ne za enega ne za drugega."

V strugo vsako sekundo zlijejo 50 litrov vode, vendar ta takoj ponikne. Več kot polovico vode, ki je v strugi, je tja prečrpal vodovod. Po uradnih podatkih je povprečni pretok višji, kot je bil v letih 2003 in 2012, čeprav so razmere hujše, je navedel Pregelj.

"Prizadeti smo, da nas nekdo obtožuje, da bomo izsušili strugo reke Rižane. Ne bomo je. Nikoli nismo tega rekli," je poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Naklonsky 12:02 13.avgust 2022.

  “Pravica do vode je ustavna pravica, ampak…” Ta “ampak” je malo čuden, mar ne? Če je ustavna pravica, v čem je problem? Nevladniki, kje ste zdaj? In koliko projektov in ustavnih presoj bo potrebnih za ugotavljanje realnosti: žeja ALI hrana?

 • rd2dmk2 21:02 12.avgust 2022.

  namesto da se zmerjajo, naj oboji zaupijejo na pomoč- rabimo ideje nasvete, mogoče tudi kakšen šold, da drugo leto ne bo enako. sedaj je zvoniti prepozno, ampak je pa nekaj mesecev časa do drugega leta, da se kaj pametna izvede. ...prikaži več tudi na način da se voda vrača na nek načain nazaj v višje ležeče dele struge, ali da se naredi tolmune, da bo živelj lahko preživel. to da pa voda mirno odtek v morje, ljudje se pa kregajo, od kje dobit več vode ne gre. ja ne pozabit, tudi kdo drug drugje rabi vodo.

 • Avatar luckyss
  luckyss 15:42 12.avgust 2022.

  Vojna za vodo...Upam, da ne bodo posredovale ZDA...