Slovenija
7704 ogledov

Knjiga Alenke Bratušek V svojih čevljih o marsičem, česar še niste vedeli ...

knjiga V svojih čevljih
1/8
Saša Despot predstavitev knjige Alenke Bratušek in Tadeja Goloba z naslovom V svojih čevljih
Po petih letih, odkar je prisegla vlada Alenke Bratušek, je prva slovenska predsednica predstavila knjigo o svoji politični poti, s poudarkom na letih, ko je vodila vlado. V njej kot pravi sama razkriva marsikaj, česar do danes niste vedeli ...

Prva predsednica vlade Alenka Bratušek se v knjigi priznanega pisatelja Tadeja Goloba pretežno osredotoča na dogajanje vezano na čas od ustanovitve stranke Pozitivna Slovenija, njenega prevzema vlade, v času finančne nestabilnosti države, pa do razpada stranke in posledično njenega odstopa z mesta premierke. "V knjigi je marsikaj, česar do danes niste vedeli," je ob predstavitvi napovedala premierka in ob tem dodala, da zaradi razkritega nihče nanjo ne bo nič bolj jezen, kot je že danes.

Knjiga v večji meri predstavlja pogled Alenke Bratušek na dogajanja, pri čemer v vsakem poglavju besedo o opisanih dogodkih dobijo tudi ključni politični akterji oziroma politični sopotniki Alenke Bratušek od strankarskih sodelavcev Romana Jakiča, Maše Kociper, Jerneja Pavliča pa do nekdanjega komisarja za ekonomske zadeve Ollija Rehna in nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja. Prav slednji glede na svojo običajno zadržanost pri komuniciranju z javnostjo nudi dodaten vpogled, kako blizu izgube nelikvidnosti in izgube finančne neodvisnosti je Slovenija bila.

Teden dni po nastopu vlade ga je kot ministra namreč presenetila novica, da je Evropska komisija v oceni o ekonomskih ravnovesjih želela Slovenijo oceniti kot državo velikih neravnovesji, kjer bo Evropska komisija prisiljena uporabiti novosprejete mehanizme, predvidene v ta namen.

Poklical sem predsednico vlade. "Predsednica, mislim, da imamo težave," sem rekel. "Sicer mi še ni popolnoma jasno, kakšne težave, ampak kot kaže, nas namerava Evropska komisija dati v nekakšen program za odpravo presežnega makroekonomskega neravnovesja. Ni jasno, kako bi to v praksi potekalo, ker ta mehanizem še ni bil uporabljen, vem pa, da če nas bo doletel, nimamo nobene možnosti več, da bi dobili denar na trgu in se izognili mednarodni pomoči.

Nekdanji finančni minister Uroš Čufer v knjigi V svojih čevljih

Poleg reševanja finančne stabilnosti države, ki jo je Alenka Bratušek označila kot prvo in glavno nalogo njene vlade, pa je večji del knjige osredotočen tudi na ustanovitev stranke Pozitivna Slovenija in kasneje njene lastne stranke ter odnos z Zoranom Jankovićem. Alenka Bratušek je pri tem ocenil, da je bila ključna težava njunega odnosa njegova želja po kadrovanju. Že na prvem sestanku po volitvah, kjer je slavila Pozitivna Slovenija so jo tako presenetili sodelavci, ki so navajali, kaj vse si želijo oziroma jim je bilo obljubljeno, med drugim tudi Gašpar Gašpar Mišič, Melita Župevc, Roman Ferenčak ...

knjiga V svojih čevljih | Avtor: Saša Despot predstavitev knjige Alenke Bratušek in Tadeja Goloba z naslovom V svojih čevljih Saša Despot
O svojih čustvih prva predsednica vlade v knjigi le redko spregovori, a ko dogajanje preide na strankarska nesoglasja, razkrije tudi, da jo je Zoran Janković s svojo nepodporo ob prvih pogovorih, da bi postala mandatarka, spravil v jok. "Nisem ga motila jaz, motilo, ga je to, da mandatar ne more biti on."

Alenka Bratušek in njeni sodelavci dotaknejo tudi komisarske sage, kjer je bila izgubljena izvrstna priložnost. Ob predstavitvi knjige, kjer je poleg glavne protagonistke in avtorja knjige spregovorilo še več predstavnikov političnega vrha, je Alenko Bratušek nagovorila tudi njena srednješolska razredničarka Jana Gorjup in jo pobarala, zakaj vendarle v Bruslju ni odgovarjala v nemškem jeziku, ki da ga obvlada.

Knjiga nastavljajo tudi ogledalo družbi in medijskem svetu, ki se še vedno ni znebil steorotipov in predsodkov, ko pride do žensk, kar je Alenka Bratušek lahko občutila na lastni koži. Kultni leopardji čevlji Roberto Cavalli, ki so postali kamen spotike slovenskih in hrvaških medijev, so tako posrečen motiv naslovnice in hkrati tudi opomin.

Če je bil namen biografije, kot so izpostavili ustvarjalci, javnosti osvetliti oziroma jih spomniti na dogajanje, ko je bila Slovenija v globoki krizi in pričakoval prihod trojke, ter osvetliti slovenske strankarske in koalicijske intrige Pozitivne Slovenije, SD, Desus in Državljanske liste, jim je to prav gotovo uspelo. Ali in v kolikšni meri pa je bilo dogajanje doslej predstavljeno napačno ali vsaj popačeno, kot pravi prva slovenska predsednica, pa si lahko bralke in bralci ogovorijo le sami. 

Knjigo je izdala založba Didakta in stane 24,9 evra.

knjiga V svojih čevljih | Avtor: Saša Despot predstavitev knjige Alenke Bratušek in Tadeja Goloba z naslovom V svojih čevljih Saša Despot

Komentarjev 30
  • dragec 17:40 27.marec 2018.

    v svojih tangicah

  • francl12 22:18 25.marec 2018.

    KOZA NEUMNA.....nehaj živet na račun nas. Pejt za trak delat in si prvič ZASLUŽI PLAČO!!!

  • supreme 20:59 25.marec 2018.

    Zenska neumna.....kk je ni sram se javno nastopat po tistem kretenskem izpadu znanja anglescine.....pa ne mors volit taksne osebe.......recimo ,da ga vsaj dobr potegne sbtistim znablim napihjenim