Slovenija
51 ogledov

Knjige brez papirja

Na vsakem bralniku je naloženih deset del, pravi Mateja Ločniškar Fidler, avtori Žurnal24 main
Bralniki. Bevk, Cankar in Bartol v elektronski obliki.

V Knjižnici Bežigrad si je mogoče izposoditi knjige, naložene na elektronskih bralnikih. Trenutno je na petih napravah naloženih po deset leposlovnih del slovenskih avtorjev, med njimi Hlapci, Maček Muri, Alamut, Cvetje v jeseni ter Petelinji zajtrk.

Po testnem obdobju si bodo lahko bralci s seznama elektronskih knjig v knjižnici vsebino izbrali sami.

Izposoja kot pri knjigah
Rok izposoje je enak kot pri klasičnih knjigah, torej tri tedne z možnostjo enkratnega podaljšanja. Do aprila bodo naprave v manjšem številu na voljo tudi v drugih enotah Mestne knjižnice Ljubljana, je povedala direktorica Jelka Gazvoda.

To je sicer odvisno od uspešnosti v testnem obdobju, vendar je zanimanja po njenih besedah dovolj. “Že zdaj vemo, da bo zadeva uspešna, ker so bralniki ves čas izposojeni,” je razložila.

Bralnik tehta približno 220 gramov, z zaslona pa je mogoče brati tako v močno osvetljenih kot tudi mračnih prostorih, je dejala Mateja Ločniškar Fidler, avtorica projekta Slovenske avtorje berem napredno, listam e-papir. Razložila je, da so bralniki primerni tudi za slabovidne, saj se da besedilo povečati.

Projekt je podprla Javna agencija za knjigo RS, vendar, kot je dejala Ločniškar Fidlerjeva, ne v celoti. Zaradi tega bralnike trenutno izposojajo le v eni knjižnici, nove pa bodo kupili tudi s pomočjo sponzorskih sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.