Slovenija
19 ogledov

Knjižnica z dolgo brado

Valvasorjeva knjižnica v kapucinskem samostanu je pretesna, nefunkcionalna, nedo Žurnal24 main
Novogradnja. O njej se pogovarjajo že 14 let, a nima še niti gradbenega dovoljenja.
6 milijonov evrov naj bi stala nova krška knjižnica v starem mestnem jedru.

Če do 1. avgusta ne bo rešeno lastniško razmerje na delu zemljišča, potrebnem za gradnjo nove knjižnice, upravna enota ne bo izdala gradbenega dovoljenja in lahko vse začnemo znova, vključno z iskanjem lokacije,” je svetnike mesta Krško včeraj za pomoč zaprosil Silvo Gorenc, predsednik sveta Valvasorjeve knjižnice Krško. “Medtem ko vsa Slovenija gradi, je v Krškem problem nekaj kvadratnih metrov zemljišča,” odgovorne opozarja Gorenc, prepričan, da so v občini zamudili zlata leta, ko je bil na voljo kulturni tolar. “Iz proračuna je lažje izpuliti denar za kandelabre in asfalt kot za duhovno kulturo. In če ob tem občina javno sprašuje občane, kaj je potrebnejše, knjižnica ali bazen, je jasno, da bo knjižnica izvisela,” je kritičen Gorenc.

“Ni banalno vprašanje”
Andrej Sluga, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Krško, se z Gorencem ne strinja, priznava pa, da je nerešena ena parcela sredi mesta. “Ta teden smo imeli sestanek, v prihodnjih dneh gremo na teren, da bomo lastnici predstavili situacijo, saj se ne želi odreči celotnemu zemljišču,” pravi Sluga. Večja občinska vlaganja v knjižnico napoveduje v letih 2014/15.

Prostorska stiska
V 14 letih, odkar v Krškem govorimo o novi knjižnici, je bilo v Sloveniji zgrajenih in obnovljenih že 20 knjižnic, tudi v Brežicah in Sevnici,” razočarana ugotavlja direktorica Polona Brenčič. Upa, da bo vsaj v naslednjih 14 letih knjižnica zgrajena, saj ji takrat poteče pogodba s Slovensko kapucinsko provinco, v katere prostorih je.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.