Slovenija
16 ogledov

Knjižnice v vlogi knjigarn

Uroš Grilc upa, da bo projekt Knjige za vsakogar spodbudil razmislek o dogajanju Žurnal24 main
Prestolnica knjige. Prodanih je 35.109 knjig, kar je 27,4 odstotka od natisnjenih.

Ljubljana. Od 23. aprila do 23. maja so ljudje kupili 35.109 izvodov knjig od 128 tisoč natisnjenih. Gre za projekt Knjige za vsakogar, v sklopu katerega na 220 prodajnih mestih po Sloveniji ponujajo knjige po tri evre. Do zdaj je izšlo 16 knjižnih naslovov, vsak v nakladi osem tisoč izvodov – v takšni nakladi bo izšlo še pet naslovov.

Primerjava
2009.
Lani je povprečna naklada knjig znašala 1.543 izvodov, povprečna cena knjige pa je bila 20,03 evra.
Vrh in dno. Slovenci smo z izposojo v knjižnicah (12,8 knjige na prebivalca na leto) v evropskem vrhu, z nakupom le od dveh do treh izvodov na leto pa na samem dnu.

Rezultat je nad pričakovanji,” razlaga Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (MOL), in doda, da vanj niso vključeni čisto vsi podatki, saj so nekaj prodale tudi založbe. “A pred nami je še 11 mesecev, zagotovo bodo še vzponi in padci,” meni. Najbolj prodajane knjige so Čitanke Borisa Pahorja, Slavoja Žižka in Svetlane Makarovič, ki so izšle 23. aprila in so najdlje v prodaji, izstopa pa tudi knjiga nobelovke Herte Müller.

Registrirane za prodajo
Največ knjig so prodale knjigarne (25.024), sledijo knjižnice (8.257) in druge kulturne ustanove (1.818). Precejšnja prodaja v knjižnicah je razumljiva, saj v številnih krajih ni knjigarn, preseneča pa prodaja v Mestni knjižnici Ljubljana (4.396 izvodov), saj v prestolnici knjigarn ravno ne primanjkuje.

Od devet do 15 tisoč evrov je znašala subvencija za posamični knjižni naslov.

Knjižnice so registrirane za prodajo,” pravi Grilc, to pa so potrdili tudi na ministrstvu za kulturo. Po besedah Grilca je že obstajal interes nekaterih knjižnic, da bi prodajale knjige, a jim ni ravno uspelo. Tokrat pa so se na prodajo dobro pripravile – tudi z izobraževanjem. Verjetno bodo knjige prodajale tudi po koncu projekta Knjige za vsakogar, le da bo treba koncept še dodelati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.