Slovenija
14 ogledov

Ko bi kamni lahko govorili ...

Otroški grob, kjer so našli igračko, se nahaja zelo blizu znamenitega Stonehenge Žurnal24 main
Britanski znanstveniki so po štiridesetih letih spet začeli izkopavanja na območju znanega neolitskega spomenika, saj imajo novo teorijo o namenu skrivnostne kamnite postavitve.

Po štiridesetih letih so se britanski arheologi spet lotili izkopavanj na območju najbolj znanega neolitskega spomenika, to pa zato, da vodilna britanska strokovnjaka za neolitske kulture dokažeta, tako vsaj upata, da je bil Stonehenge pradavno zdravilišče.

Pradavno zdravilišče
Vodji novih izkopavanj, profesorja Tim Darvill in Geoff Wainwright, namreč menita, da so Stonehengeu pripisovali zdravilno moč. Skrivnost ozdravitve najrazličnejših bolezni pa naj bi izvirala iz manjših modrih kamnov, ki jih najdemo v središču mistične postavitve. Te naj bi tja prepeljali iz  250 kilometrov oddaljenega gorovja Preseli.

Zdravilni kamni
Lahko si predstavljamo, da je bilo 250 kilometrov z vidika takratne tehnologije pot, za katero so ljudje morali biti resnično motivirani, še posebno, ker so pred seboj valili ogromne kamne. Darvill in Wainwright menita, da je bil razlog magična moč kamnov – te so namreč našli v neposredni bližini tradicionalno zdravilnih vrelcev. Za teorijo o pradavnem zdravilišču sta se ogrela toliko bolj, ko so izkopavanja okrog Stonehengea razkrila zelo iznakažena človeška okostja. "To je bil romarski kraj. Ljudje so v Stonehenge prihajali, da bi se pozdravili," meni Darvill.

Množica teorij
Sicer pa je teorij o namembnosti Stonehengea več. Ena izmed najbolj priljubljenih trdi, da je bil veliki kamniti krog ogromen koledar, s katerim so določali poletna in zimska enakonočja. Tako so lahko ugotovili, kdaj bo kraj nabit z največjo močjo, obenem pa je ponujal časovno orientacijo za kmetijska opravila ter družabne in verske dogodke. Po teoriji britanskega profesorja Michaela Parkerja Pearsona pa je bil Stonehenge spomenik mrtvim: "Stonehenge ni bil zgrajen za minljivega človeka, ampak za prednike, katerih trajnost je materializirana v kamnu."

Od NLP do znanosti
Med okultnimi razlagami je bila zelo priljubljena teorija o Nezemljanih, po kateri je spomenik pristajalna steza za zunajzemeljske obiskovalce. Na žalost ljubiteljev NLP je dokaze zanjo najprej treba najti. S sodobno tehnologijo pa jim je uspelo zavreči nekaj zgodnejših razlag namembnosti spomenika. Danes vemo, da Stonehenge ni bil rimski tempelj, ugotovili pa so tudi, da druidi (keltski duhovniki) niso imeli prstov vmes, saj je bil zgrajen vsaj tisoč let pred njihovim prihodom na Otok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.