Slovenija
24 ogledov

Ko bi vsaj lahko srečo in veselje razdelili med vse!

Razstava panjskih končnic
1/13
Anže Petkovšek
12-letnika z Gorenjske si v predprazničnem času ne želita dragih daril. Srečo, zdravje, veselje pa bi razdelila sovrstnikom, ki nimajo podobne sreče kot onadva. Imata družino, to jima zadostuje.

"Otrokom, ki so v stiskah želim, da bi imeli življenje kot ga imamo mi, ker imamo družine. Otrokom brez družin želim, da bi imeli vsak svojo družino in bili srečni," je preprosta novoletna želja, ki se zagotovo dotakne večine in orosi marsikatero oko. Še precej bolj ganljivo pa takšna želja izveni, ko jo sovrstnikom nameni 12-letnik, ki je sicer v svojem življenju prav gotovo doživel in slišal že marsikaj neprijetnega.

Razstava panjskih končnic | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
To je namreč želja simpatičnega Adela, učenca radovljiške Osnovne šole Antona Janše, kjer učijo, skrbijo zanje, jih vzgajajo in pomagajo otrokom s posebnimi potrebami, motnjami v vedenju ter podobnimi težavami.

Bodi srečen!

S spontanim nasmehom sogovorniku hitro dokaže, da ima skromne želje in povsem drugačne kot jih ima večina njegovih sovrstnikov v teh predprazničih dneh, ko se pripravljajo na božično-novoletna obdarovanja. Adel ne terja veliko zato, da bi bil srečen in zadovoljen. Osrečuje ga denimo že to, da lahko s svojim izdelkom sodeluje na razstavi.

"To je moja panjska končnica. Roža, ki sem jo ustvaril pa me spominja na poletje. Poletje imam rad," poudarja. Pretekli petek so si njegovo umetniško delo lahko ogledovali obiskovalci v predsedniški palači, medtem, ko je predsednik države Borut Pahor podeljeval najvišja odlikovanja za izjemna dejanja in prispevke družbi.

Tudi sedmošolec Adel je pripravljen prispevati po svoje. Pomagal bi polepšati praznične dni. "Z veseljem bi otrokom, ki so nesrečni in si daril ne bodo mogli privoščiti, podaril končnico. Narisal bi rožo, ki lahko predstavlja sončen, lepši dan, potem srce, ki naj bo sreča in metuljčka, ki prinaša srečo. Dodal pa bi tudi napis: Želim ti, da si srečen!"

Mamici srečo, sebi sestrico

Adel med ustvarjanjem panjskih končnic uživa in hkrati izraža vse, kar v tistem trenutku začuti ali o čemer razmišlja. "Spominja me na starša, zato bi tole končnico bi podaril staršema, ker ju imam izjemno rad."

Kaj pa si sam želi za božično-novoletno darilo? Tudi spisek njegovih želja ni posebej dolg, predvsem pa ni razsipen, saj je skromen, a zanj zagotovo neprecenljiv.

"Želim si, da bi bila moja mamica še bolj srečna, da bo imela letos še bolj srečno življenje. Jaz pa si najbolj želim samo sestrico, ker je nimam."

Čebelice prinesejo ljudem veliko dobrega, zato bi eno podarila

Božično-novoletno darilo bi sovrstniku, ki živi v stiski, pomanjkanju ali s podobnimi težavami, podarila tudi Adelova sošolka Tajda. "Narisala bi jim hišo, kar predstavlja dom, rožico, sonček in še kakšno čebelico. Ta ljudem prinese veliko dobrega. Zato bi podarilo vse tisto, kar predstavlja dobro oziroma vse tisto, kar jim privoščim."

Njena poslikana panjska končnica, ki je v petek prav tako zbujala zanimanje v predsedniški

Razstava panjskih končnic | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
palači, pa je že oddana. "Če bi jo kdaj komu podarila, bi jo mamici. Neizmerno jo imam rada. Zato, ker je zame že ogromno naredila," preseneti Tajda, ko se ji na ustih nariše širok nasmeh in zaiskrijo oči.

Tudi njenih, podobno kot Adelovih, predprazničnih želja ni mogoče izmeriti v denarni valuti. "Ko bi vsaj lahko med vse razdelili veselje, srečo in zdravje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.