Slovenija
20451 ogledov

Pazite se delavcev "elektra"

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Velikanske provizije za zavajujočo poslovno prakso.

Tržni inšpektorat je pogodbenemu partnerju hčerinskega podjetja Elektra Primorske, ki prodaja električno energijo od vrat do vrat prepovedal "uporabo zavajajoče poslovne prakse", ko akviziterji pod pretvezo, da so iz "elektra" ali ko zgolj preverjajo varovalke, potrošnikom ponujajo cenejšo električno energijo.

Gre za podjetje Etrad3 iz Lesc, ki Primorcem skokovito dviga tržni delež. 

Elektro Primorska je zaradi evropske direktive ločil tržno od distribucijske dejavnosti in ustanovil podjetje E3 za prodajo električne energjie. Podobno kot Elektro Ljubljana Elektro Energijo ali Elektro Celje ECE itn. Vendar E3 električne energije ne prodaja neposredno, temveč je zato sklenilo pogodbo s podjetjem Etrad3, ki je v lasti Mateja Rezarja in Gašperja Šance.

"Preverili bomo, ali Elektro Primorska ravna v skladu z zakonom o zaščiti potroš | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
E3 je po javno dostopnih podatkih iz Erarja temu zasebnemu podjetju v treh letih nakazalo 6,65 milijona evrov. Zakaj točno, v E3 niso pojasnili, dodajajo pa, da je "naš pogodbeni partner na področju osebne prodaje podjetje Etrad3 d.o.o., za kar mu plačujemo pogodbeno dogovorjen znesek". "Višina naših provizij je podobna provizijam, ki jih plačujejo ostali trgovci svojim pogodbenim partnerjem."

Običajne in vrtoglave provizije

Iz odgovora torej lahko le sklepamo, da je E3 omenjeni znesek nakazal zgolj za provizije akviziterjem. Točnega podatka sicer ni, a po naših informacijah je družba Etrad3 za svojega naročnika pridobila 65 tisoč odjemalcev. Tako že preprost izračun pove, da nekaj ni v redu. Če E3 plačuje provizije kakor trdi – torej v podobni višini kot ostali trgovci na trgu - potem se te vrtijo od 15 do 30 evrov na pogodbo.

Kot pravijo pri konkurenčnih podjetjih je 15 evrov običajna provizija za gospodinjskega odjemalca, blizu 30 evrov pa za gospodarskega. Če torej vzamemo neko povprečje, potem višina provizij skupaj s stroški za 65 tisoč pogodb ne bi smela preseči 1,5 milijona evrov. Če k temu prištejemo še dodatne provizije za podaljšanje pogodbe, ko se ta izteče in dodamo še zajetne stroške, potem končni strošek podjetja E3 za provizije ne bi smel znašati več kot 2,5 milijona evrov.

Še enkrat, E3 je družbi Etrad3 plačal za 6,65 milijona evrov provizij. Iz bilanc družbe Etrad3 je sicer razvidno, da skoraj vse prihodke porabi za plačevanje storitev – najverjetneje provizij, lani pa je imela družba dobrih 37 tisoč evrov dobička.  

In še skok na Belize

Še bolj nenavadno pa je, kaj naj bi se s tem denarjem dogajalo od tu naprej. Furs je namreč lani maja prejel anonimno prijavo glede utaje davkov, dela na črno in pranja denarja.  Etrad3 naj bi denar prek belizijskega podjetja nakazoval na račun v Avstriji, tam naj bi ga nekdo dvignil in nato razdelil akviziterjem.

belize | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Dejansko naj bi akviziterji sklenili pogodbo z družbo Bloomex Ltd Belize City, Belize in se na ta način izognili plačilu davka in dohodnine v Sloveniji. Na Fursu zadeve ne komentirajo, ker preiskava še traja, po naših informacijah pa njihove ugotovitve bistveno ne odstopajo od tega, kar je bilo navedeno v prijavi.

Na Belizeju se sicer dlje od tega, da podjetje obstaja in deluje nismo prebili. Kljub številnim neznankam pa bi v hčerinski ali matični družbi v večinski državni lasti moral zazvoniti alarm že ob sumu, da državno podjetje posredno posluje z davčno oazo.

Za Etrad3 naj bi se zanimali tudi pri Uradu za preprečevanje denarja

Po naših podatkih informacije o denarnem toku pri omenjenih poslih zbirajo tudi na Uradu za preprečevanje pranja denarja, kjer konkretnih primerov, prav tako kot na Fursu, ne komentirajo. Tudi o tem smo obvestili družbo E3, kjer pa odgovarjajo : "V E3 smo seznanjeni z vsemi inšpekcijskimi postopki, v katerih smo bili pozvani k sodelovanju. Po našem vedenju pristojni organi niso zaznali nepravilnosti v poslovanju". 

S predmetno odločbo se je družbi Etrad3 d.o.o. prepovedala uporaba zavajajoče poslovne prakse z zavajajočim dejanjem, ki jo uporablja s tem, ko njeni prodajni predstavniki z namenom sklenitve pogodbe o dobavi električne energije v imenu in za račun družbe E3 d.o.o., Nova Gorica obiskujejo potrošnike na njihovem domu in se jim predstavijo, da so ali »z elektra« ali da preverjajo stanje porabe na terenu ali stanje varovalk ali da ponujajo cenejšo električno energijo brez menjave dobavitelja ...
Tržni inšpektorat RS

Samo v primerih, ki jih je obravnaval Tržni inšpektorat, je bilo odkritih nekaj nepravilnosti. Še preden je inšpektorat izdal zgoraj omenjeno odločbo, je v enem od primerov podal tudi prijavo na policijo zaradi ponarejanja dokumentacije. 

Seveda smo na podjetje Etrad3 naslovili kopico vprašanj, a odgovorov nismo prejeli.  

Komentarjev 4
  • mihatirs007 12:02 13.december 2017.

    Elektro Ljubljana pa brez božičnice ali 13. plače...delavci pa gagajo v havarijah, žledolomih ipd...sramota!