Slovenija
94 ogledov

Ko greš v trgovino s tremi evri

Denar Profimedias
"Da, veliko je težkih trenutkov. Ko imaš za cel vikend le tri evre in seštevaš popuste, da bi lahko kupil dovolj hrane za otroka," opisuje Barbara.

Barbara (pravo ime je znano uredništvu) je mati samohranilka, ima osemletnega Andreja. Čeprav se ji v življenju ni izšlo vse po načrtih, trmasto vztraja in želi otroku omogočiti dostojno življenje. Žal trenutno vse razpada ...

Z družino so nas povezali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, saj Barbari in njenemu sinčku zaradi neplačanih računov in spleta nesrečnih okoliščin grozi deložacija.

Upoštevajo neprejeto preživnino 

Barbara mora za sina skrbeti čisto sama, njena starša sta ostarela, revna in živita daleč. Oče sinčka je iz Kanade in za sinčka ne plačuje niti preživnine. Barbara in Andrej trenutno živita od socialnih prejemkov (197 evrov) in otroškega dodatka (114 evrov), morala bi prejemati tudi preživnino v višini 350 evrov. Čeprav preživnine še nista videla, jo naš sistem upošteva k prihodkom, kar se upošteva tudi pri socialnih prejemkih. Barbara pojasnjuje, da so državljani nekaterih držav zelo zaščiteni, zato se Andrejev oče z lahkoto umika plačevanju preživnine, poleg tega pa Andrej od države ne more prejemati niti nadomestila za preživnino.

"Ujeti smo v nek začaran krog, Andrej bi moral prejemati od očeta 350 evrov, a jih ne. Zaradi tega sva pristala na dvesto evrih prejemkov in z grožnjo za deložacijo," pojasnjuje obupana mati. Najbolj se boji, da bi izgubili streho nad glavo, saj je tudi Andrej navezan na to okolico, sosesko, tu ima prijatelje in sošolce. Če bi ju deložirali, ne ve, kam bi šla, saj se ne more preseliti niti k svojim staršem. 

Eno samo odrekanje

"Njuno življenje je eno samo odrekanje, saj s prejemki ne zmoreta niti kritja stroškov stanarine in ostalih položnic," so nam njuno stanje opisali tudi na ZPM. Pojasnjujejo, da je sinček zelo talentiran in po uspehu med najboljšimi v razredu, a je odet v past revščine. "Kljub socialni stiski pa mati ne obupuje. Ampak se je odločila študirati in sinčku pokazati, da je revščina lahko tudi priložnost za osebno izgradnjo," so opisali.

Barbara in Andrej živita v prestolnici predvsem zaradi njenega študija, že dve leti živita v trenutnem neprofitnem stanovanju. Barbara ugotavlja, da je za mati samohranilko skoraj nemogoče dobiti službo. "Na začetku sem ob pošiljanju prošenj vedno napisala, da sem mati samohranilka. Zdaj tega ne počnem več," pravi. Zdaj bo Andrej kmalu toliko star, da bo lahko kakšno uro tudi sam doma in bo morda lažje našla službo. Ker nima nikogar, ki bi ga lahko pazil, do zdaj ni mogla sprejeti službe, kjer se dela pozno popoldan in v večernem času, kar je še dodatna prepreka.

Njuno življenje opisuje kot skromno, a je nekako šlo iz meseca v mesec. Ko je dobila občasno kratkotrajno službo ali pomagala pri kakšnem projektu, je zaslužila dovolj denarja, da je plačala dolgove in položnice za nazaj. Zdaj je že skoraj eno leto brez dodatnega zaslužka, kar je pripomoglo k brezizhodnemu položaju.

S tremi evri v trgovino

"Da, veliko je težkih trenutkov. Ko imaš za cel vikend le tri evre in seštevaš popuste, da bi lahko kupil dovolj hrane za otroka," opisuje Barbara. Zelo jo je bilo sram, ko je odšla v trgovino s tremi evri in natančno seštevala popuste, da bi za ta denar dobila dovolj hrane za čez vikend. "Na blagajni sem videla, da sem se zmotila in nisem imela dovolj denarja. Ker nisem imela štirih evrov, sem morala dva izdelka vrniti," opisuje svojo stisko. 

"Zdaj so počitnice, mnogi otroci bodo šli na morje, Andreju tega enostavno ne morem privoščiti. Vem, da je morje blizu, a bi morala biti že zelo kreativna, da bi to izpeljala," pravi. Hudo ji je, ko vidi tudi v šoli med otroki velike razlike, ki jih občuti njen sin. Andrejev sošolec je dobil za odličen uspeh lego kocke v vrednosti 140 evrov. "Kako naj se jaz kosam s tem?" se sprašuje. Do konca študija ji manjka le še nekaj letošnjih izpitov in diploma. Srčno upa, da bo lahko z višjo izobrazbo otroku omogočila boljše življenje. Pri svoji starosti je namreč doživel že preveč selitev, revščine in grenkobe.

Na Zvezi prijateljev mladine so za Barbaro in Andreja odprli poseben račun, kjer lahko pomagate tudi vi. Ves denar gre izključno njima za plačilo dolga za najemnino, da bi imela še vsaj nekaj časa trdno streho nad glavo. Svoj prispevek lahko nakažete na spodnji račun. 

ZPM LJ.MOSTE POLJE, Proletarska 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 330000001303865
SKLIC: 00 530-2
BIC:HAABSI22
KODA NAMENA: CHAR

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si

 
Komentarjev 20
  • Vesna Dolšak 23:09 12.julij 2016.

    Tako je, Presvetli!

  • Vesna Dolšak 23:06 12.julij 2016.

    Ne vem, kako je v Ljublajni, v Mariboru je polno praznih stanovanj, zato jih je tudi v Lj najbrž kaj. Ne bi enega takega dali takim ljudem, kot je zgoraj opisana mama z otrokom in to za neko simbolično cifro, ...prikaži več ne pa spet za kako oderuško najemnino. Ni bolje, če nekdo stanuje v stanovanju, kot da je leta prazno? Pa verjamem, da bi en dober pravnik znal izterjat tisto preživnino od tega Kanadčana ali kar že pač je.

  • Vesna Dolšak 23:03 12.julij 2016.

    Točno tako MihaMB. Ko vidiš Cigana v trgovini, ima v denarnici več denarja kot marsikateri tisti, ki je zaposlen, pa Cigan ni delal 1 ure in 1 € davka ni plačal v državno malho. Dobijo pa vse: stanovanje, socialko, pakete, ...prikaži več otroške dodatke za vseh 13 frocov. Bemti!