Slovenija
3292 ogledov

Ko iz Teša izpuhti pol milijona evrov na dan

stajerska21.03.08...termoelektrarna Sostanj...TES...foto: Mojca Marot Žurnal24 main
Vnovična težava v Termoelektrarni Šoštanj. Drugi energetski steber je znova reševal prvega.

Po težavah z vstopnim kolektorjem na bloku6 v termoelektrarni Šoštanj, je včeraj popoldne v Tešu prišlo še do okvare transportnega sistema za lignit. Bloka 4 in 6 sta tako delovala na minimumu. Holding slovenske elektrarne, v sklop katerega sodi Teš, je sicer poskušal najti nadomestno energijo na trgu, a ker mu to do jutra ni uspelo, ko je poraba električne energije zaradi vremenskih razmer še nekoliko poskočila, je mora vskočiti sistemski operater Eles, ki je dodatno aktiviral Termoelektrarno Brestanica. Rezervo drugega energetskega stebra, ki je prvenstveno namenjena zagotavljanju rezerve Jedrski elektrarni Krško.

"Vse skupaj je potekalo brez težav, lahko pa bi se stvari zapletle in bi prišlo do nihanja frekvence na omrežju, kar bi nam povzročilo kar nekaj sivih las," pravi direktor Elesa Aleksander Mervar. "Verjetno so v HSE špekulirali, da bo napaka odpravljena v uri ali dveh, a ker se to do jutra ni zgodilo in na trgu niso našli cenejše nadomestne energije, je bil potreben interventni nakup, ki je drag," dodaja. 

Prerezani kabli v Termoelektrarni Šoštanj Slovenija Prerezani kabli v Tešu so nerešljiva uganka

Po Mervarjevih besedah bo treba razmisliti o zagotavljanju sredstev za dodatne domače rezerve, kajti v takšnih primerih se pokaže, kako pomembna je Termoelektrarna Brestanica. "Seveda bi lahko aktivirali celotno sistemsko rezervo iz Italije in Bosne, ampak če nadomeščamo samo tisto, kar nam manjka v sistemu, so domače rešitve cenejše," dodaja prvi mož Elesa.

Razlika v ceni je kljub temu ogromna in znaša nekje 150 evrov na megavatno uro, pokriti pa jo bo moral seveda Holding. V zgolj 17 urah, ko sta bloka delovala na minimumu, to pomeni skoraj 600 tisoč evrov dodatnih stroškov za Holding slovenske elektrarne. 

Ford focus EV EV strokovnjak Avto Elektrika iz Teš 6 ne sme v EV vozila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar olor
  olor 10:51 07.februar 2018.

  https://skandal24.si/news/direktor-tesa-isce-skandalovega-novinarja/

 • Avatar Leon
  Leon 10:47 07.februar 2018.

  Preberite si knjigo NEPOTEŠENI Primoža Cirmana . Odsvetujem branje pred spanjem .......

 • Skipi 09:46 07.februar 2018.

  Ta TEŠ je samo še ena sama farsa. Ampak če njen direktor pravi da deluje zelo zanesljivo potem bo že držalo. Dati glavo v pesek je najlažje.