Slovenija
17 ogledov

Ko je bil prvič minister, je bil dolg pol manjši

duÅ¡an mramor bobo Žurnal24 main
Stranka Mira Cerarja je sporočila, da bo novi finančni minister najverjetneje ekonomist Dušan Mramor.

Stranka Mira Cerarja je na svoji spletni strani zapisala, da z "zadovoljstvom sporočajo, da je prof. dr. Dušan Mramor, ugledni strokovnjak na področju financ z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, privolil v kandidaturo za ministra za finance Republike Slovenije v bodoči vladi".

Dušan Mramor je bil sicer že finančni minister v letih 2002 – 2004, dekan Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani v letih 2007 – 2013, in prvi predsednik strokovnega sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev. "Prepričani smo, da bo prof. dr. Dušan Mramor s svojo ekipo in v sodelovanju z ostalimi ministri v bodoči vladi pomembno prispeval k uravnoteženju javnih financ in postopnem dvigu kakovosti življenja v Sloveniji," so še zapisali v SMC.

Prvi (bodoči) državni finančnik je poleg rednega predavateljskega dela na ekonomski fakulteti v svoji karieri denimo sodeloval pri postopku lastninjenja podjetij in delitvi certifikatov po osamosvojitvi. Bil je predsednik strokovnega sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki je v njegovem obdobju  ustavila finančne goljufije, kot je denimo afera Dadas. Bil je član komisije za privatizacijo Nove Kreditne banke Maribor, ki na njegovo pobudo ni bila privatizirana.

Leta 2002 pa je v vladi svojega sošolca Antona Ropa kot finančni minister izpeljal davčno reformo, ki je razširila davčno osnovo in znižala olajšave pri davku od dohodka pravnih oseb, začel s programom za prevzemanje evra in spremenil dohodninsko zakonodajo. Na njegovo pobudo se je začel pripravljati model poskusnega vrednotenja nepremičnin, Mramor je denimo aprila 2004 napovedoval, da bi lahko bil davek na nepremičnine uveden že leta 2006.

Eden od njegovih ciljev kot finančnega ministra je bilo tudi zmanjševanje javnega dolga, ki pa je v absolutnem znesku naraščal. V času Ropove vlade pa se je znižal proračunski primanjkljaj. Ko je Mramor prvič prevzel finančno ministrstvo je bil javni dolg pri 37 odstotkih BDP, danes pa je ta pri 79 odstotkih BDP.

Komentarjev 6
  • Igor Đukanović 18:46 21.avgust 2014.

    Bodočemu ministru zaželimo veliko uspehov. (Za nas.)

  • police 18:42 21.avgust 2014.

    Takole bom rekel. Moj sedanji ŠEF je Dušan Mramor in vam povem po resnici. če bi bil drek, še muhe nanj nebi šle, ker bi takoj pocrkale. hvala bogu ga vidim občasno. V moji karieri sem zamenjal veliko šefov in ...prikaži več prav z nobenim, ampak res z nobenim nisem imel problema, sam ta cigo pa je cigan. še strojanovi so boljš!!

  • mirror 16:35 21.avgust 2014.

    Vsak novi minister ali predsednik vlade se hvali, koliko dobrega je naredil. Tudi Lenka nikoli ne pozabi omeniti, da nas je rešila pred trojko, čeprav bi bilo bolje, da nas ne bi. Če se dolg ne bo zmanjšal, potem minister ...prikaži več ni naredil nič. Glede na preglomazen JS, ki ga obubožano gospodarstvo ne more plačevati, dvomim v njegovo uspešnost.