Slovenija
33 ogledov

Ko je testiranje 
očetovstva nezakonito

Očetje lahko zahtevajo test očetovstva le do petega leta otrokove starosti. Žurnal24 main
Oče lahko zahteva test le do petega leta otrokove starosti.

“Gre za določbe, ki varujejo stabilnost družinskih razmerij in so naravnane v korist otroka.” Tako so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pojasnili določbo družinskega zakonika, ki pravi, da oče lahko zahteva test očetovstva le do petega leta otrokove starosti.

“Glede rokov za tožbo očeta v osnutku družinskega zakonika spremembe niso predvidene,” pravijo na MDDSZ in dodajajo, da očetovstvo lahko izpodbija samo otrok, in sicer po svoji polnoletnosti.

Polovica je naročnic
“V zadnjih dneh smo imeli skupaj deset vlog, od tega so bile tudi druge storitve, ne samo testi očetovstva,” so nam sporočili z Inštituta za DNK-analize, kjer ponujajo anonimne in domače teste očetovstva. Po njihovih podatkih je bila več kot polovica naročnikov žensk.

“Zagotavljamo, da poslujemo popolnoma v skladu s slovenskim zakonom na tem področju,” odgovarjajo na kritike Jožeta Balažica z inštituta za sodno medicino. Tako Balažic kot predstavniki za stike z javnostjo na MDDSZ so nam namreč zagotovili, da je opravljanje anonimnega testa očetovstva brez vednosti in dovoljenja matere po naši zakonodaji nezakonito. Domači testi očetovstva, ki jih ponujajo na Inštitutu za DNK-analize, se izvajajo tudi tako, da oče pošlje le svojo in otrokovo slino po pošti – brez identifikacijske vsebine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.