Slovenija
96 ogledov

"Ko je to mogoče, raje uporabljajmo stacionarni telefon"

Telefon EPA
Do sedaj ni znanstveno potrjena vzročna povezava med izpostavljenostjo visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem, ki jih povzročajo mobilni telefoni in rakom, vendar tudi nasprotnega dokaza, da bi bila izpostavljenost absolutno varna ni.

"Pri oglaševanju operaterjev mobilne telefonije naj se predpiše obvezno opozorilo o zdravstvenih tveganjih, povezanih s sevanji mobilnih telefonov, podobno kot pri prodaji cigaret ali zdravilih," je eden od predlogov na portalu predlagam.vladi.si. 

Tekst bi se po predlogu lahko glasil: "Pretirana uporaba mobilnega telefona lahko poveča možnosti za nastanek rakavih obolenj". V pobudi dodaja, je opozorilo pred škodljivimi učinki sevanja ob pretirani uporabi mobilne telefonije izdala celo Svetovna zdravstvena organizacija. "Med uporabniki mobilnih telefonov so tudi otroci, ki so na elektro-magnetno sevanje še posebej občutljivi," poudarja. 

Mejne vrednosti

Na uradu RS za varstvo pred sevanji pravijo, da so mejne vrednosti količin visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj, ki jih povzročajo mobilni telefoni, določene na podlagi priporočil Mednarodne komisije za varstvo pred neionizirajočimi sevanji (lCNIRP). ICNIRP določa mejne vrednosti na podlagi merljivih učinkov sevanja na človeško telo.

"Znanstveni odbor za nova zdravstvena tveganja (SCENIHR) pri Evropski komisiji je januarja 2015 sprejel mnenje o potencialnih vplivih za zdravje zaradi izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem," pravijo na URVS. "Odborje mnenja, da ni očitnih škodljivih učinkov za zdravje ljudi pri izpostavljenostih, ki so pod mejnimi vrednostim, ki jih določa zakonodaja EU."

Večletne analize uporabe mobilnih telefonov so privedle do ugotovitve o možnem zmernem povečanju tveganja za pojav glioma, maligne vrste raka na možganih in akustičnega nevrinoma, benignega tumorja na slušnem živcu. "Poudariti pa je potrebno, da povezava med izpostavljenostjo visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem zaradi mobilnega telefona in gliomom ali akustičnim nevrinomom, ne dosega kriterijev za nedvoumno potrditev vzročne povezave," dodajajo na URSVS. "Zato je potrebno ugotovljeno povezavo med visokofrekvenčnimi sevanji mobilnih telefonov in možganskim tumorjem razumeti kot šibko, a vendar pozitivno, medtem ko je povezava med vsemi drugimi vrstami raka nezadostna za izoblikovanje končnih zaključkov."

Mogoče kancerogeno za ljudi

Mednarodna agencija za raziskovanje raka (lARC), ki je del WHO, je ocenila tveganja za zdravje zaradi izpostavljenosti visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem. "lARC je ugotovil, da znanstvene študije nudijo dovolj dokazov za uvrstitev izpostavljenosti visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem, ki jih povzročajo mobilni telefoni v skupino dejavnikov, ki so "mogoče kancerogeni za ljudi".

mobilni telefon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uvrstitev sevanja mobilnega telefona v skupino 2B - mogoče rakotvorni dejavniki po pojasnilih URSVS pomeni, da je potrebno upoštevati načelo previdnosti ter zmanjšati izpostavljenost na najmanjšo možno mero. "Obstajajo hipoteze, da so otroci med tretjim in petnajstim letom občutljivejši na elektromagnetna sevanja, zato jih je smiselno ozaveščati, naj čim manj uporabljajo mobilne telefone, kar velja tudi za odrasle," razlagajo na URVS. "Zato, ko je to mogoče raje uporabljajmo klasičen stacionarni telefon. Za zmanjševanje izpostavljenosti sevanju izberemo mobilni telefon z nizko vrednostjo stopnje specifične absorpcije (SAR), manjšo od 0,6 Wkg-1 in uporabljamo komplet za prostoročno telefoniranje. Ko aparat vzpostavlja zvezo, ga držimo stran od glave, saj takrat deluje z največjo oddajno močjo, ušesu ga približamo šele tedaj, ko je zveza vzpostavljena. Izogibamo se pogovorom, ko je signal šibek. Med rabo držimo mobilni telefon na spodnjem delu, s čimer dosežemo, da mobilni telefon ne oddaja z večjo močjo, saj je na zgornji zunanji strani vgrajena antena."

Znanstvenih dokazov o nevarnosti ni 

V Sloveniji je področje elektromagnetnih količin pri izpostavljenosti prebivalstva urejeno z uredbo o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju, ki določa največje dovoljene sevalne obremenitve. Nadzor nad izvajanjem te uredbe opravlja inšpektorat, pristojen za 
varstvo okolja. Mejne vrednosti v evropskih državah tako temeljijo na omenjenih ICNIRP in EU priporočilih. "Na podlagi obstoječih znanstvenih dognanj lahko zaključimo, da do sedaj ni znanstveno potrjena vzročna povezava med izpostavljenostjo visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem, ki jih povzročajo mobilni telefoni in rakom, vendar tudi nasprotnega dokaza, da bi bila izpostavljenost absolutno varna ni," poudarjajo na URSVS. "Če bi visokofrekvenčna elektromagnetna sevanja predstavljala tveganje za zdravje, pa bi bilo to nizko. Verjetnost, da gre za veliko tveganje širokih razsežnosti, je izključena."

Sevalne obremenitve | Avtor: Forum EMS Forum EMS

 "Glede na navedene že izvedene postopke ozaveščanja in previdnostne ukrepe menimo, da obvezno opozorilo o zdravstvenih tveganjih povezanih s sevanji mobilnih telefonov (IARC skupina 2B), podobno kot pri prodaji cigaret (IARC skupina 1), ni primerno," zaključujejo v URSVS.

Komentarjev 1
  • Janez_53 12:52 29.november 2015.

    Najbrž se bodo našli v Sloveniji gumpci, ki jim bo prvim na svetu uspelo z zakonom nalepiti opozorilne napise na mobilnike! Ker najbrž nimajo pametnejšega dela!