Slovenija
115 ogledov

Ko mestni šerifi kršijo zakone pred volitvami, pa se ne zgodi nič

Zoran Janković Žurnal24 main
Transparency international v končnem poročilu nadzora nad kršitvami lokalnih volitev opozarja na sistemske pomankljivosti, ki lahko vplivajo na končni rezultat, zato predlagajo priporočila. Izmed 101 prijave kršitve na inšpektorat za notranje zadeve pa je kazen sledila le v enem primeru.

V Ljubljani je teden dni pred volitvami izšlo mesečno glasilo ljubljanske občine, a kot ugotavljajo v Transparency International Slovenija, je takratna številka izšla predčasno. Iz pregleda vsebine pa je mogoče ugotoviti, da se v glasilu pojavlja več kandidatov županove liste, ki večkrat navajajo listo. Ostali kandidati in liste niso predstavljeni v glasilu.

Publikacija je bila skoraj za 55 odstotkov obsežnejša, kot so bile v povprečju obsežne publikacije do takrat v letu 2014, kar nakazuje na preseganje redne dejavnosti. V njej pa je obsežna predstavitev župana Zorana Jankovića in njegovega dela - oblikovne rešitve, ki jih uporablja glasilo pa so skorajda identične županovi predvolilni kampanji.

Glasilo med kampanjo izdal dvakrat, potem pa sploh ne več

Občina Koper | Avtor: Občina Koper Občina Koper
V Občini Koper, ki jo vodi Boris Popovič, je primer še bolj ekstremen. "Glasilo MO Koper je v času kampanje izšlo dvakrat, po kar 10-mesečnem premoru, naslednja številka pa do danes še ni izšla," so ugotavljali prostovoljci in Transparency international v prvem spremljanju civilne družbe nad lokalnimi volitvami v Sloveniji. Glasilu pa so celo priložili DVD z video vsebino, ki se osredotoča na župana.

Sume kršitev zlorabe javnih sredstev za namene predvolilne kampanje so v primeru izdajanja občinskih glasil zaznali tudi v Kranju in Tržiču, a kazni doslej ni dobil še nihče.

Inšpektorat za notranje zadeve je navedel, da kršitev ni zaznal. Računsko sodišče je sicer uvedlo nadzor v šestih občinah glede poslovanja v povezavi z občinskimi glasili, a se ni osredotočilo na mestni občini, v katerih smo mi zaznali največje sume kršitev. Inšpektorat za medije pa do danes (januar 2016) ni izdal odločbe zaradi kršenja zakonodaje v Ljubljani in Mariboru. 

Pri 101 prijavi le ena sama kazen

Na podlagi prijav prostovoljcev so v Transparency International Slovenija na inšpekcijo za notranje zadeve podali 101 prijavo domnevne kršitve v času zadnje kampanje pred lokalnimi volitvami, a kazen je bila doslej izdana le v enem primeru. 

"Zaradi podobnih pojavov, ki smo jih odkrili na terenu in v veliki meri niso bili sankcionirani, smo pripravili trinajst priporočil, ki lahko bistveno izboljšajo stanje in demokratični standard. Priporočila slonijo na posvetovanjih in mednarodnih izkušnjah," je izpostavil vodja projekta Živa Kavka Gobbo, ki si želi, da bi bi spremembe uvedli že pred naslednjimi volitvami.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:07 25.februar 2016.

    Vedno pravijo..če opaziš nepravilnosti pri kampanji pokliči to in to telefonsko ....ampak od tega ni nič! Te k skrbijo za nepristranskost volitev so mafijci. Boli njih k..... važn da so plačani za dvigovanje telefonov pa pitje kave.

  • Papaja Popi 14:00 25.februar 2016.

    Kaj češ.Župani so lopovi, kot ostali vodilni pri nas.Vsi smo enaki, le nekateri so malo bolj enaki.