Slovenija
117 ogledov

Ko nevesta prijaha na osličku

Poroka Shutterstock
Sezona porok je na vrhuncu. Slovenski pari za enega najbolj pomembni dni v svojem življenju vse več najemajo tako imenovane organizatorje porok. Kakšna je njihova cena? Kaj zajema? Kakšne so izkušnje? Govorili smo z organizatorico porok Urško Slapar.

Poroke slovenskih parov se po izkušnjah organizatorjev porok delijo v tri sklope: tiste, ki pripravijo poroko v ožjem družinskem krogu, take, ki na poroko povabijo ožje sorodnike in še kakšnega prijatelja in velike poroke, ko je povabljenih več kot sto svatov. "Smo podjetje, ki se ukvarja z organizacijo porok, kar pomeni, da poroko zorganiziramo in jo tudi izvedemo, torej da smo tudi na dan velikega dogodka skupaj s parom. Ja, smo kot nekakšna agencija, ki to pripravljamo," pravi Urška Slapar s podjetja želimo.si. Slaparjeva deluje kot organizatorica porok, v podjetju so še trije zaposleni, ker zvečine pripravljajo poroke v naravi, imajo še zunanjo pomoč bodisi med študenti ali zunanjimi izvajalci.

Sezona porok se začenja v začetku maja, glavnina se konča nekje oktobra. Pri omenjenem podjetju imajo tudi tri na eno soboto. "Ne, s tem ne živimo celo leto, saj od kakšne poroke ni toliko zaslužka. Nekateri pari se poročijo zgolj civilno, 20 do 30 ljudi se zbere in gredo potem le na kosilo. Takšnemu paru seveda ne izstavimo računa, ki bi nam zagotavljal celomesečno plačo," pojasnjuje Slaparjeva. Načeloma se njihovo podjetje želimo.si ukvarja še z organizacijo drugih dogodkov.

Reševali tudi svata, ki je padel skupaj

Cene za organizacijo poroke so torej odvisne od zahtevnosti samega dogodka; če se par odloči za celotno organizacijo, je cena okrog 800 do 900 evrov. V ceno so vključeni sestanki, ogled lokacije, dogovori z gostincem, koordinacija podizvajalcev, ki so na dan poroke poleg, torej cvetličarja, fotografa, snemalca, organizacijo torte. "Eni pari si želijo tudi poročenga koordinatorja, torej osebo, ki je na poročni dan poleg, kar velja dodatnih 250 evrov," pojasnjuje Slaparjeva.

Parom, ki se odločajo za poroko vsekakor svetuje najem organizatorja. "Ne zaradi tega, da bi mi od njih hoteli potegnit denar, pač pa zato, da imajo ta dan zares zase. Prepričana sem, da si v ponedeljek po poroki vsi oddahnejo in so veseli, da so imeli organizatorja. V tem primeru ni nobene živčnosti, vse je tako, kot si par želi." Slaparjeva našteva, da so imeli primer, ko je sredi obreda začelo deževati, pa ni bilo strehe in so organizatorji rešili cel zaplet. Imeli so primer, ko je eden od svatov padel skupaj in so reševali zagato. "Poroka je živa stvar, lahko se zgodi marsikaj nepredvidljivega. Niso svatje tam zato, da bodo reševali situacije; oni so povabljeni, oni morajo uživati," poudarja. 

Včasih so najemali kredit, danes pa ...

Povprečno cena poroke je danes okrog 100 evrov na svata. Slaparjeva pravi, da je slovenski trg zasičen s ponudniki poročnih storitev; od skoraj popolnih amaterjev do zelo velikih profesionalcev, kar seveda za sabo potegne tudi ceno storitev. "Najcenejšega fotografa smo imeli za 125 evrov, najdražjega za 2.500 evrov. Povprečje je od 1.000 do 1.200 evrov," pove in doda, da poročni ansambli stanejo dodatnih tisoč do dva tisoč evrov.

Glede cvetličarjev: eni si izberejo marjetice, katerih šopek stane 10 evrov, drugi si želijo orhideje, katerih šopek velja 20 evrov. "Imeli smo par, ki je bil za rože pripavljen odšteti dva tisočaka, ene pa šokira, da poročni šopek stane 50 evrov," različnost želja pojasni Slaparjeva.

Ko se doda še cena za ansambel, ki stane od tisoč do dva tisoč evrov, doda torto, obleke, večerjo in ostalo potrebno za nepozaben večer, to par na koncu stane okrog osem tisoč evrov navzgor. Govorimo o povprečni poroki z nekje do 70 svati.

"Imeli smo , ko so pari najemali kredit, ja. A v zadnjih letih tega več ne zaznavamo. Pari računajo na darila, saj se je uveljavilo, da parom svati podarijo denar. Vsaj toliko, kolikor je strošek za enega svata. Ljudje nekako računajo 50 evrov na osebo, kar je postalo že kar nekakšno nenapisano pravilo."

Strošek je odvisen tudi od tega, koliko prispevajo starši ženina in neveste, eni še vedno vztrajajo, da plačajo vsaj večerjo. "So pa pari, ki tega nočejo, hočejo imeti poroko povsem po svojih željah in si vmešavanja staršev ne želijo. Takšni tudi vse stroške načeloma plačajo sami."

 Poroka naj bo zgodba para

Kakšen je trend porok med slovenskimi pari? "Ljudje se vse bolj vračajo k naravi, tudi k naravnim materialom pri dekoraciji, domačim napitkom, limonadam, šabesam, čim bolj naravno je vse. So pa po drugi strani vendarle še vedno pari, ki so zelo tradicionalni. To so tisti, ki rečejo, da bodo imeli rdeče vrtnice in 'šlajer', takih je tudi še kar nekaj." Na vprašanje, kakšna je bila najbolj ekstravagantna poroka, ki so jo organizirali, Slaparjeva pove, da se trudijo, da bi bila takšna vsaka. 

"Trudimo se, da vsaka poroka izraža določeni par. Trudimo se, da se poroke ne ponavljajo. Eni bi radi imeli prelet s helikopterjem, iz katerega nevesta vrže šopek, drugi rečejo, da je to metanje denarja proč. Kaj je ekstravagntno in kaj gre že čez mejo, tu je tanka meja," poudarja organizatorica porok in doda, da so res imeli par, ko je nevesta vrgla šopek iz helikopterja. 

So pari, ki jim finance omogočajo takšne ekstravagantnosti, vendar, poudarja Slaparjeva, tudi z malo denarja se da narediti posebno, lepo poroko, tako ki ima "uau efekt". "Danes ni več zaželjeno, da se na poroki sedi in poje večerjo, danes naj bi šlo za neko zgodbo, danes naj bi bili svatje vključeni v to celo zgodbo." Slaparjeva doda, da so imeli poroko s pogledom na morje, z družicami, česar v Sloveniji še ni v navadi. "Slovenci sicer nismo toliko nagnjeni k nekim nenavadnostim. Imeli smo poroko na Veliki planini, ko sta ženin in nevesta pol poti prišla peš. Imeli smo poroko, ko je nevesta prihajala na osličku. Nekim se to zdi ekstra, meni se je zdelo super, ker je to res odražalo par, poosebilo je poroko."

Pri piškotih se vedno zalomi

Na vprašanje, ali se bodoče tašče še vedno rade vmešavajo v poroko svojih otrok, Slaparjeva pohiti s pritrdilnim odgovorom. "Vmešavati se želijo glede vsega. Glede rož, hrane, glasbe, DJ-jev tašče ne marajo, hočejo ansambel v živo. Najbolj pa so tašče tradicionalne pri peki piškotov. Tam se zatakne pri skoraj vsakem paru," se nasmeji Slaparjeva. Pojasni, da danes ljudje nismo več toliko vajeni jesti piškotov ali peciva. 

"Tašče se glede tega res držijo tradicije. In bog ne daj, da piškoti ostanejo, v tem primeru sprašujejo, če kaj ni bilo v redu, zakaj niso pojedli ... Hočejo, da svatje odnesejo piškote domov ... To imajo vse pod kontrolo, pridejo tudi v kuhinjo preverit, če je s piškoti vse v redu," se nasmeji organizatorica porok.

Pravi, da se pri njenem delu zgodi ogromno anekdot. "Od ponesrečenih tort, ki jih pripeljejo iz slaščičarn, do strganih poročnih oblek, ki jih šivamo čez noč. To je nekakšno ozadje poroke, ki ne sme biti opazno. Tudi napili so se nam v ansamblu, torto odpeljali v napačen hotel na drugo poroko," se nasmeji Slaparjeva in doda, da prihaja tudi do zamud, največjo so imeli na poroki, na kateri je nevesta doma pozabila šopek in so morali naknadno ponj.

V poslu organizatorjev porok je najboljša reklama od ust do ust, še pove organizatorica porok. želimo.si so na trgu deset let, udeležujejo se poročnih sejmov, veliko si pomagajo tudi s Facebookom, ki se je izkazal, kot pravi, kot najboljša reklama.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.