Slovenija
41767 ogledov

Ko odnese dom kot hišico iz kart

neurje Posavje Saša Despot
Kar nekaj družin, ki so ostale popolnoma brez vsega.

Tudi zgornja Savinjska dolina, do katere so prekinjene nekatere prometne povezave, ima, podobno kot druge regije, težave pri preskrbi z vodo in elektriko. Iz Ljubnega trenutno prebijajo ceste proti Rečici in Mozirju, da bodo lahko goste, ki so zdaj nastanjeni v osnovni šoli in turističnih objektih, napotili na varno drugam.

Na območju občine je okoli 150 turistov, veliko jih je ostalo tudi brez avtomobilov, tako da zanje iščejo možnosti transportov do večjih središč, da bodo lahko od tam odpotovali domov, je povedal župan Občine Ljubno Franjo Naraločnik. Za VTV studio je izjavo podal poveljnik CZ ZŠR Janez Melanšek:

Ostali brez vsega

Je pa v občini po njegovih besedah kar nekaj družin, ki so ostale popolnoma brez vsega. Trenutno od 15 do 20 oseb nima svojega doma, še dve hiši sta v izjemno veliki nevarnosti zaradi grozečih plazov.

Po Naraločnikovih besedah so na terenu vse razpoložljive službe, ki pomagajo in nadalje preverjajo razmere, na poti je tudi pomoč pripadnikov vojske. Župan upa, da se bo vojska čim prej prebila do njih, saj poleg mehanizacije za odpravljanje posledic ujme potrebujejo tudi vodo in prehrano.

Savinja je prestopila bregove v Mozirju, kjer takšne ujme, kot je bila tokratna, tudi najstarejši prebivalci občine ne pomnijo. Kot je za STA povedal župan Ivan Suhoveršnik, je reka za seboj pustila pravo razdejanje. Zalilo je okoli 200 hiš na trgu in v nekaterih zaselkih, poplavilo je igrišča in Mozirski gaj.

poplavljena hiša v Mozirju Slovenija Slovenija "V tujini kaj takšnega terja veliko žrtev, v Sloveniji ni tako"

Upajo tudi na pomoč vojske

Občani in intervencijske službe danes že odpravljajo posledice poplav, na pomoč so priskočili tudi skavti, želijo si še pomoči Slovenske vojske. Župan upa, da bodo lahko s pomočjo mehanizacije v dveh dneh uredili dostop do vseh hiš. Med drugim je v zaselku Lepe njive hudournik popolnoma spremenil smer ter poplavil in poškodoval mostove.

V občini je ogromno različnih naplavin, za katere bi po županovih besedah radi, da se zbirajo na enem mestu in nato ustrezno odstranijo. Sicer pa bo v prihodnje po županovih besedah k sanaciji cest, plazov in druge infrastrukture potrebno pristopiti načrtno.

Kako je, ko voda dobesedno odnese del hiše, je videti tudi v tej objavi iz vasi Letuše.:

razmere v Črni na Koroškem Vojska prišla v Črno Slovenija "V Črni bodo razmere še nekaj časa zahtevne" Trgovina Slovenija Novo glede delovnega časa trgovin

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • dzony006 12:51 06.avgust 2023.

    POPRAVEK : oneh 18:13 05.avgust 2023 Če se nebi oglašal z bebavimi komantarji, in navijanjem všečno politiko,

  • dzony006 10:16 06.avgust 2023.

    Za : oneh 18:13 05.avgust 2023. Spet pametuješ s kavča, " mojster stoterih poklicev ". Hvališ Janšo, kako je šel pomagat v poplavah, a on pride v pelerini, in športnih copatih.Primerno za slikanje, za delo NE !!! Če se nebi ...prikaži veči oglašal z bebavimi komantarji, navijanjem všečno politiko, bi človek mislil da si pameten. TAKO PA ???!!! Blagor ubogim na duhu, so rekli včasih. Zdaj pa pleši naprej, ker zgleda da vrtenje v glavi dobro vpliva na tvoje počutje. Kaj vse Zemlja nosi. Pozdrav NORMALNIM !!!

  • radovednica 09:44 06.avgust 2023.

    Skoraj vsi mostovi porušeni ali poškodovani. Ali koga preseneča? Ni treba biti pametni gospod Pipenbaher, da ugotoviš, da na hudourniških vodotokih ne sme biti nikakršnih opor oziroma ovir za prosti pretok velikih voda. Vsi mostovi so prenizki, popolnoma jasno je, ...prikaži več da morajo biti višji, ločni in speljani tako, da je pod njimi še prostor za utrditev brežine gor in dolvodno nekaj 100 m.